Naučnici potvrdili: Ako ideš spavati poslije 2 ujutro – imat ćeš lošije ocjene

Profesori sa univerziteta MIT pronašli su snažnu vezu između ocjena na ispitima i spavanja. Značajnu ulogu ne igra samo vrijeme kada studenti idu spavati, već i njihova dosljednost u navikama spavanja: nije dovoljno da se naspavate večer pred ispit – potrebno je i prethodnih nekoliko večeri kvalitetnog sna – kako bi se ostvarili bolji rezultati na ispitima.


sleeping 1570697425

Tokom jednog semestra profesori s MIT-a dali su stotini studenata Fitbitove narukvice za praćenje aktivnosti, koje su studenti nosili tokom semestra i po danu i po noći. Skupina profesora, istraživanje je započela s hipotezom kako postoji pozitivni učinak vježbanja na kognitivne performanse – što je nošenje narukvici opovrgnulo. Međutim, spavanje se pokazalo kao značajan faktor, prenosi mojfaks.com.

Kako piše Phys, profesori su u prikupljenim podacima, uočili da, iako nije prikazana poveznica između obavljanja fizičke aktivnosti i kasnije uspješnosti na ispitima (što ih je dosta iznenadilo), pokazalo se da navike spavanja igraju ulogu. Količina sna noć prije ispita nije presudna. Važnija je količina spavanja u danima prije ispita, tijekom učenja i pripremanja ispita.

Još jedna zanimljivost koju je otkrilo istraživanje jest da je jako važno vrijeme kada se ide spavati, nevezano za količinu spavanja. Kao kritično vrijeme pokazala su se dva sata ujutro – studenti koji su išli spavati nakon 2 ujutro ostvarivali su lošije rezultate na ispitima, usprkos tome što vremenski spavali jednako kao i studenti koji su ranije išli spavati.

Rezultati dobiveni ovim istraživanjem predstavljaju odličnu podlogu za neka kasnija istraživanja vezana uz količinu i kvalitetu spavanja s učenjem i polaganjem ispita. Za sada imamo potvrđeno: trebamo spavati, poželjno je ići prije dva ujutro u krevet i imati neku stalnu rutinu. Jer na kraju, ako tjedno mi i ‘skupimo’ određeni broj sati sna, ali nam svaka večer oscilira u odnosu na prethodnu, produktivnost se gubi.

Sudeći po rezultatima, ovdje možda i vrijedi ona poslovica ‘knjigu pod jastuk’, ali ne samo večer pred ispit već još koju prije.

(STUDOMAT.ba)