Ovo je 10 najljepših tvrđava u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina je zemlja s dugogodišnjom tradicijom. Mnogobrojne kulture koje su kroz historiju obitavale na njenom tlu ostavile su za sobom svoje tragove.


srajevo b

Mnogi od njih su danas samo ruine, ali poseban osjećaj i pogled u prošlost kroz prozore ovih zamaka ostavlja bez daha i danas.

Donosimo 10 najljepših ostataka bogate bosanskohercegovačke kulture, ugrađene u zidove dvoraca gdje su nekad bivstvovali njeni velikani.

1. Travnička tvrđava

Travnička tvrđava jedna je od najočuvanijih u našoj zemlji. Centralni toranj ovog zdanja ostao je u dobrom stanju opirući se svim ratnim zbivanjima. U sklopu travničke tvrđave nalazi se nekoliko džamija, ali i mali muzej u kojem možete upoznati historiju ovog prelijepog grada.

travnik

2. Bijela Tabija

Sarajevo, je susret svih kultura i civilizacija Bosne i Hercegovine, ne samo njen glavni grad. Ostavštine prošlih vremena u ovom gradu mogu se pronaći na svakom ćošku. Jedna od najljepših je zasigurno Bijela Tabija, koja, skromno možemo reći, daje najljepši panoramski pogled u regiji i šire.

srajevo b

3. Tvrđava u Jajcu

Ovaj grad je općepoznat po svom historijskom naslijeđu. Stari grad, nekadašnja prijestolnica, Jajce, ne ostavlja nikoga ravnodušnim već stoljećima. U ovim monumentalnim zdanjima mogu se pronaći i ostaci tvrđave iz 14. stoljeća, koja nas vodi u period srednjovjekovne Bosne.

jajce

4. Tešanjski dvorac

Zasigurno je jedan od najvećih u našoj domovini. Potiče iz petnaestog stoljeća i svjedoči nam o osmanskoj, ali i kasnije austrijskoj okupaciji koju je prebrodio. Ovo zdanje bilo je nekada osmanska stražarnica i kasarna za vojsku, no danas je otvoreno za sve posjetioce koji žele doživjeti Bosnu na sve njene načine.

tesanj b

5. Ostrožac

Dvorac koji se nalazi u okolini malog mjesta Cazin, predstavlja ogromnu historijsku znamenitost. Naime ovaj dvorac za razliku od većine drugih u Bosni, naginje više istočnoeuropskoj gradnji i ima odlike gotičkog perioda. Sagrađen je u šesnaestom vijeku. I danas se nalazi u odličnom stanju, a može se obići i njegov interijer. Zasigurno podsjeća na mjesto u koje bi mogla biti smještena radnja neke bosanske “Grimove bajke”.

ostrozac

6. Utvrda u Blagaju

Sagrađena je u malom mjestu, na rijeci Buni. Iako se Blagaj nalazi nedaleko od Mostara, svojom kulturološkom tradicijom može mu parirati. Pored dobro poznate Tekije, u Blagaju se nalazi i nekadašnji dom Herceg Stjepana Vukčića Kosače. Dvor je zaštićeni monument, ali je otvoren za obilazak, premda put do njega nije lak. No, to nije neobična stvar za tipične srednjobosanske dvore, jer vladar je volio biti zaštičen, a i uživati u prostranom pogledu na svoj grad, pa se od toga ne razlikuje ni Herceg Stjepan.

blagaj

7. Tvrđava u Srebreniku

Ova monumentalna građevina datira iz 1300tih godina. Nalazi se u blizini grada Srebrenika, te je predstavljala bitnu utvrdu za vladare srednjovjekovne Bosne koji su je koristili kao svoj dvor. Iako je prilaz težak, danas se do nje može doći preko mosta, ali u svakom slučaju pristup njoj je vrijedan truda, jer vodi nas u vrijeme bosanskih vitezova i tu ostavlja bez daha.

srebrenik

8. Bobovac

Nekada je Bobovac bio prijestolnica bosanske države zajedno sa Kraljevom Sutjeskom. Danas na ovom historijskom gigantu se mogu pronaći tek ostaci nekadašnje utvrde, koja se nalazi u blizini malog grada Vareša. Bobovac se prvi put pominje u dokumentima iz 1349. godine što je dokaz da je tvrđava starija više od pola milenija.

bobovac

9. Citadela u Počitelju

Sagrađena je krajem četrnaestog stoljeća, ali je proširena i dograđena više puta za vrijeme vladavine Osmanlija i Austro-Ugara. U tom dograđivanju se izgubio njen prvobitan lik, pa tako ono što danas možemo pogledati upoznaje nas primarno s arhitekturom i kulturom osmanskog doba. Prednost jedne od najljepših utvrda – gradova je što je do danas ostala vrlo očuvana.

pocitelj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Gradina Doboj

Dvor u Doboju ili Gradina definitivno je kulturološki spomenik vrijedan posjete. Prepoznatljiv je po svom Kapetanovom tornju koji gleda na dolinu Doboja. Kroz historiju je predstavljala bitno uporište mnogobrojnih bitaka. Danas je svjedok mukotrpnog napora ove naše zemlje da se izbori za sebe.

doboj