Ove sedmice se održava Međunarodni festival književnosti Bookstan

Od 28. do 31. oktobra u Sarajevu će se održati peti po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan.


Festival je zamišljen kao prostor povezivanja Istoka i Zapada u čijem središtu su čovjek i njegova priča, a u vrijeme pandemije koja je ove godine zadesila svijet, dio festivala bit će održan u malo drugačijem obliku.

Advertisements

Kao i prethodne godine, program će se održati u sali kina Meeting Point, ove godine uz pridržavanje posebnih mjera propisanih od strane kriznog štaba. Za svaki događaj će zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom biti neophodno preuzeti ulaznice na blagajni kina, najkasnije sat vremena pred sam događaj, te ovim putem također ističemo da će svi događaji prenositi online. Za određene događaje bit će omogućen i simultani prevod.

U četiri dana trajanja festivala bit će održano više od 20 događaja.

Festival će u srijedu, 28.10. s početkom u 17:00 na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta otvoriti Benjamin Moser koji će u razgovoru s Borom Kontićem predstaviti knjigu „Sontag: život i djelo“ u izdanju izdavačke kuće Buybook.

Advertisements

Od stranih autora tu su i Dimitri Verhulst, koji će u razgovoru s Margot Dijkgraaf predstaviti roman „Nažalosnost stvari“, te Burhan Sonmez, koji će u razgovoru s Johnom Freemanom predstaviti roman „Labirint“. Kao i do sada, bit će održana panel diskusija, ove godine pod imenom „Endgame“ na kojoj će učestvovati, Julian Borger, Florence Hartman, David Rhode i Peter Maas, a događaj će moderirati Chris Keulemans, piše Radiosarajevo.ba

Slavenka Drakulić, Svetlana Slapšak, Alma Midžić i Olivera Komar predstavit će zbornik Balkan Perspectives 2020: „Women in the Balkans – Rights & Fights“, a događaj će moderirati Lejla Gačanica. Mladi kritičari iz Hrvatske predstavit će zbornike nastale u okviru projekta „Kritika – jučer, danas, sutra“, a događaj će moderirati Miljenka Buljević. U okviru specijalnog programa „Sjećanje na Bekima Sejranovića“ učestvovat će Drago Glamuzina, Vladimir Arsenić, Damir Uzunović i Goran Samardžić.

Kao i svake godine do sada, bit će održana i radionica za mlade književne kritičare, od 25. do 31. oktobra. Voditeljica radionice bit će Katarina Luketić, a tema “Kritika i istina: šta, kako i kome čitamo?” Učesnici će tokom radionice imati priliku slušati više od 15 predavača, a za najbolje su obezbijeđene i nagrade.