Ovako izgledaju studentski domovi u Sarajevu: U sobama žohari umjesto interneta

Da se svake godine pomalo ulagalo, sada bi studenti imali smještaj kakav dolikuje akademskim građanima.


studentski dom bjelave

Studenti iz drugih kantona koji u KS-u borave u studentskim domovima dane provode u lošim uslovima. Neki od njih su neuslovna kupatila u kojima nema grijanja i u kojim otpadaju komadi zidova i plafona.

Fekalije

Pored ovoga, kupatila su prljava, puna su fekalija i žohara, a studenti su primorani veš prati ručno. Domovi nemaju adekvatnu biblioteku, bežični internet, kao ni doručak niti večeru nedjeljom. Zbog toga je Studentski parlament zatražio od Vlade KS-a, Skupštine, resornog ministarstva i JU Studentski centar da se poboljšaju uslovi boravka u studentskim domovima i dao rok da se do početka naredne budžetske godine ispune barem neki od zahtjeva ili će izaći na proteste.

Paviljon

Direktor Studentskog centra Emir Kadrić smatra opravdanim zahtjeve studenata, ali ističe da ova ustanova ne može obezbijediti sve ono što traže.

– Nijedan ministar iz bilo kojeg kantona nije došao da vidi kako studenti žive, a osim toga, pojedini i neredovno uplaćaju subvencije. Da se svake godine pomalo ulagalo u obnovu, sada bi studenti imali smještaj kakav dolikuje akademskim građanima, ističe Kadrić i dodaje da će 23. novembra svečano biti otvoren obnovljeni drugi paviljon na Bjelavama u koji je Vlada KS-a uložila milion KM.

(Hayat.ba)