Ovako izgleda CV koji te vodi do zaposlenja!

Ovo boli, ali – poslodavci ne čitaju tvoju biografiju. Oni je prelete za najviše 30 sekundi. Neka ima samo jednu stranu ako imaš manje od 10 godina iskustva.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovako izgleda CV koji te vodi do zaposlenja!

Apliciraj za više pozicija – ne nagovještavaj da želiš samo jedno zaduženje. Tako ograničavaš sebe i šansu da dobiješ posao.

Koristi unaprijed pripremljen šablon – ako nisi vičan dizajnu probaj da nađeš unapred pripremljene šablone. Ima ih mnogo, ali najbolje prolaze tabele sa tri kolone.

Kratke rečenice – ponovo se vraćamo na pravilo 30 sekundi. Koristi takozvane bulete ili brojeve.

Neka rečenice budu kratke

Neka opisi budu prezicni

Neka rečenica ima najviše dva reda, ali jedan je najbolji

Djela, a ne riječi – ne fokusiraj se na položaje na kojima si radio nego na stvari koje si postigao. Bolje je da napišeš “pomogao/la sam da se poveća profit radnje za dvadeset odsto” nego “bio/la sam pomoćnik menadžera”.

Brojke su bitne – izražavaj se u brojkama. Ako si postigao nešto – koliko je to poboljšanje u procentima? Ako si osvojio nagradu, među koliko kandidata?

Pažljivo biraj projekte koje navodiš – izaberi od 3 do pet projekata. Dobra stvar je što ne moraju da budu završeni, ako si im se posvetio/la tokom dužeg vremena, to je dovoljno.

Za “dezert” – ako stavljaš svoje uspjehe na dodatnim projektima pazi šta biraš – ne navodi uspjehe koji nisu relevantni za posao koji želiš.

Ne okolišaj i pazi šta kitiš – naravno da ćeš pomalo uljepšati biografiju, ali pazi da ne pretjeraš. Navodi samo jezike koje stvarno znaš, a ukoliko neki znaš površno napiši to u zagradi.

(Nezavisne novine)