Otvoren poziv za prijave na Laboratorij za aktivističku umjetnost A-Lab

Udruženje građana Pravo Ljudski (Sarajevo) uz podršku Američke ambasade u BiH, objavljuje poziv za prijave na laboratoriju za aktivističku umjetnost A-Lab. A-Lab se sastoji od radionica kreativnog dokumentarnog filma, fotografije i stripa, a namijenjen je mladim u dobi od 18 do 21 godinu s područja Prijedora, Sanskog Mosta, Sarajeva, Širokog Brijega i Trebinja.


PravoLjudski logo

Pravo Ljudski poziva sve mlade ljude sa izraženim interesom za aktivističku umjetnost, dokumentarni film, fotografiju ili strip umjetnost da se prijave.

A-Lab je obrazovni program osmišljen da potiče kreativno osvrtanje, istraživanje i zajedničko stvaranje među mladim umjetnicima iz raznovrsnih okruženja u Bosni i Hercegovini. Učesnici i učesnice biraju jedan od tri programa – film, fotografiju ili strip umjetnost – te zajedno sa internacionalnim tutorima rade na usvajanju praktičnih, tehničkih aspekata svake od disciplina, kao i na razvijanju svojih projekata u jeziku odabrane umjetnosti.

Kako je u središtu A-Lab programa utjecaj suradnje u umjetnosti, iako učesnici i učesnice biraju jednu od disciplina, u svom radu oslanjaju se na razmjenu iskustava i interdisciplinaran pristup, da bi što učinkovitije predstavili svoje radove i projekte, ali i pronašli svoj, jedinstven način izražavanja.

Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu.

Prijavi se ako:

  • Imaš 18 – 21 godinu;
  • Dolaziš iz Prijedora, Sanskog Mosta, Sarajeva, Širokog Brijega i Trebinja;

Tokom A-Laba, mladi autori i autorice stiču znanje i vještine potrebne da bi svoja kreativna zapažanja mogli komunicirati kroz mnoštvo medija – fizičkih, i virtualnih – čime se njihov boravak na A-Labu pretvara iz ličnog, neprenosivog iskustva u pristupačnu platformu koja ostaje dostupna i aktivna dugo nakon završetka programa. Cilj programa je poticati suradnju, ali i povećati vidljivost umjetnika i umjetnica koji dolaze iz konteksta i sredina nezastupljenih kako u kulturnom, tako i u društvenom krajoliku Bosne i Hercegovine.

A-Lab će se održati na Mrakovici, u nacionalnom parku Kozara kod Prijedora, od 16. do 23. Augusta, 2015. godine.

Za više informacija, kao i on-line prijavu na A-Lab, posjetite www.pravoljudski.org

Rok za ispunjenje on-line prijave je 20. juli 2015.

SVE TROŠKOVE UČEŠĆA (putovanje, hranu i smještaj) SNOSE ORGANIZATORI.

Učešće podrazumijeva obavezno prisustvo na svim radionicama i predavanjima.

Radni jezik za grupe za film i fotografiju je engleski, dok je BHS radni jezik grupe za strip umjetnost.

(STUDOMAT.ba)