Mladima u Sarajevu predstavljena UMiD online obuka koju provodi Institut za razvoj mladih KULT

Udruženje mladih Nautilus, uz podršku SOS Dječijih sela BiH, a u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT, organizovalo je u četvrtak, 09. jula 2015. godine od 11:00 do 14:00 sati u SOS Resursnom centru Hermann Gmeiner regionalnu konferenciju UMiD online.


UMiD online 2

Konferenciju je otvorila Lejla Čišić – Savović, nacionalna direktorica za razvoj programa SOS Dječijih sela BiH.

– Meni je drago što se ovako važan događaj održava upravo u prostorijama našeg sevisa za mlade, u okviru kojeg se nalazi u UMiD online centar iz kojeg će mladi moći pohađati obuku, navela je Lejla.

Zadovoljstvo zbog dobrog odziva mladih iskazao je i Milan Todorović, predsjednik Udruženja mladih “Nautilus”.

– Mi smo jako mlado udruženje, postojimo godinu dana. Sretni smo što su nam partneri iz Instituta za razvoj mladih KULT ukazali povjerenje da skupa radimo na ovako važnom projektu kao što je neformalno obrazovanje mladih, kaže Milan.

UMiD online (3)

Tridesetogodišnja Ivana Čolaković iz Foče završila je fukultet i već šest godina traži posao. U četvrtak je prisustvovala regionalnoj UMiD (Uči, misli i djeluj) online konferenciji u Sarajevu. Planira, kaže, ovu obuku uspješno i završiti.

– Davno sam završila fakultet, a već šest godina sam nezaposlena. Obuku želim završiti jer je odavno postalo jasno da svaki vid dodatne edukacije dobro dođe, kaže Ivana. Ivana je samo jedna od skoro stotinu mladih ljudi kojima je danas predstavljena Uči, misli i djeluj obuka.

UMiD obuka do sada je provedena 11 puta u učioničkoj verziji. Sastoji se od 12 kurseva (građanski aktivizam i volontiranje, traženje posla, timski rad i liderstvo, samoosnaživanje). Zbog velikog interesa mladih, tvrde iz Instituta za razvoj mladih KULT, obuka je postala dostupna i u online verziji.

– Želja nam je da obuku uspješno završi veliki broj mladih ljudi. Do sada je u učioničkoj verziji kroz UMiD obuku prošlo 300 mladih ljudi. Cilj je da svi oni steknu dodatna znanja i vještine i da u budućnosti budu bolji. Nakon uspješnog završetka obuke, mladi će postati omladinski lideri i liderice koji će, na neki način, biti spona između drugih mladih u svojoj lokalnoj zajednici i vlasti, istakla je Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT. Dodala je da je obuka potpuno besplatna i da joj se može pristupiti na www.obuka.ba.

Regionalna UMiD online konferencija već je održana u Velikoj Kladuši, a iz Instituta za razvoj mladih KULT najavljuju još dvije, u Jablanici 21. jula i u Srebrenici 23. jula.

Inicijativa UMiD online podržana je od strane UNDEF-a.

(STUDOMAT.ba)