Otkrijte čari prekrasne Barcelone

Za glavni grad španjolske Katalonije vjerojatno ste svi već čuli. Poznata po sportu, arhitekturi i izvrsnoj hrani, Barcelona je nepogrešiv izbor za svakog putoholičara. U nastavku pročitajte popis mjesta koje morate posjetiti u ovom prekrasnom gradu.


barcelona cover

Piše: Karla Gardavski, STUDOMAT.ba

Glavni grad autonomne španjolske pokrajine Katalonije je Barcelona – grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zapanjujuća ljepota arhitekture u kojoj prednjače djela slavnog Gaudija, izvrsna hrana, sport, duge pješčane plaže i sangrija, samo su neke od asocijacija kada se spomene Barcelona. Popis mjesta koje morate posjetiti zaista je dug, no ako i neko mjesto ne stignete vidjeti, uvjerena sam da oduševljenje ovim gradom neće izostati.

barcelona1
Foto: Karla Gardavski, STUDOMAT.ba

Ako sami planirate putovanje, preporučila bih vam da s vlasnikom apartmana u kojem ste smješteni dogovorite prijevoz taxijem ili kombijem od aerodroma do apartmana. Cijene su korektne i vozači ljubazni, možete biti sigurni da vam neće biti naplaćeni astronomski iznosi. Na svim forumima i od poznanika koji su ovdje boravili, vjerojatno ste dobili upozorenje o džeparošima kojih ima na svakom koraku i ta upozorenja stvarno nisu bezazlena, preporučujem vam da novac i dokumente uvijek dobro čuvate i nosite sa sobom.

Apartman u kojem sam bila, smješten je u četvrti El Gotic i upravo iz te četvrti je započela moja avantura i oduševljenje Barcelonom. Moram napomenuti da je brojač koraka na mom mobitelu neprestano upozoravao na predugo hodanje bez pauze, ali kada dođete, jednostavno se ne možete zaustaviti.

Prvo odredište je, kao što rekoh, bila četvrt El Gotic – srce ovoga grada, isprepleteno uskim ulicama u kojima se kriju prekrasne građevine. Katedrala svete Eulalije, zaštitnice grada koja je umrla mučeničkom smrću, nezaobilazno je mjesto za turiste i zanimljivo zbog priče o trinaest bijelih gusaka koje se nalaze u predvorju jer su u srednjem vijeku guske svojim glasanjem otkrivale lopove koji su željeli opljačkati katedralu.

Nakon El Gotica, šetnju sam nastavila La Ramblom, 1,2 km dugom ulicom koja započinje od Kolumbovog spomenika i proteže se sve do Placa de Catalunya. Hodajući, imate osjećaj kao da su svi ljudi svijeta upravo na La Rambli. Brojni štandovi, svjetski poznate trgovine, suvenirnice, ulični zabavljači i trgovci pridonose ovom šarenilu i živosti. Ako uživate u hrani, ovo je pravo mjesto za vas, jer se ovdje nalazi i vjerojatno najpoznatija tržnica na svijetu – La Boqueria koja će vas šarmirati raznovrsnom ponudom.

La Fontana Magica bilo je posljednje odredište prvog dana moga putovanja. Mnogima i najdraža turistička atrakcija su fontane koje uz svjetlosne efekte u različitim bojama, uz glazbenu podlogu različitih žanrova – od klasične do moderne glazbe, oduševljavaju sve posjetitelje.

Drugi je dan započeo kavom na popularnoj Barceloneti, prekrasnoj pješčanoj plaži koja je posebno popularna među mladima. Putovala sam krajem 10. mjeseca i dovoljna mi je bila majica kratkih rukava, a bilo je i dosta kupača na plaži. Ovom sam se mjestu vraćala svaku narednu večer, mjesto je predivno za opuštanje uz nezaobilaznu sangriju.

Tražeći zanimljiva mjesta pri planiranju putovanja, ugledala sam Parc de la Ciutadella, zelenu oazu smještenu u centru Barcelone koju čine zoološki vrt, fontana, nekoliko muzeja i jezero. Ja osobno nisam bila pretjerano oduševljena, što ne znači da vi ne biste bili.

Podzemna željeznica dovela me do savršenstva za kojeg je teško pomisliti da je djelo jednog čovjeka. No, idućih dana sam se uvjerila da je Antoni Gaudi genijalac kojemu je pošlo za rukom stvoriti djela kojima se svi dive. Riječ je najprije o parku kojeg je bogati katalonski poduzetnik Eusebi Güell zamislio kao naselje za bogate, a arhitektu Gaudiju je povjerio izgradnju. Iako je interes kupaca izostao i nema svoju prvotnu namjenu, park Güell učinit će da se osjećate kao da ste u bajci.

barcelona2
Foto: Karla Gardavski, STUDOMAT.ba

Najveće njegovo djelo svakako je Sagrada Familia, veličanstvena crkva na kojoj su radovi započeti davne 1882.godine, te je Gaudi 1923. godine dovršio nacrte, svjestan da neće doživjeti dovršetak gradnje. Gaudi je inspiraciju pronalazio u prirodi, pa stropovi podsjećaju na krošnje drveća. Pretpostavlja se da će gradnja završiti do 2030.godine. 15-ak eura, kolika je cijena ulaznice, vrijedi – takvo što nikada niste vidjeli.

Casa Mila ili La Pedrera također je – pretpostavljate čije djelo. Osobno sam se samo izvana divila njezinoj ljepoti pa vam o unutrašnjosti ne mogu govoriti. Nepravilna kamena fasada nalik je na kamenu planinu.

Ako ste žena, sport vas ne zanima pretjerano i ne namjeravate vrijeme trošiti na obilazak stadiona – razmislite još jednom. Camp Nou i mene je, kao takvu oborio s nogu. Cijena ulaznice je 30 eura. Prekrasan muzej i obilazak stadiona uključeni su u cijenu, ali se ne dajte zavarati da su fotografije koje napravite pri ulasku besplatne.

El Poble Espanyol kompleks je građevina u kojem su prikazana sva španjolska mjesta i različiti stilovi gradnje. Brojni kafići, restorani i suvenirnice i trgovine u kojima možete pronaći proizvode iz čitave Španjolske, ujedinjeni su na ovome mjestu. Zbog mnoštva sadržaja, na ovom se mjestu možete zadržati cijeli dan.

Shopping centar u kojem sam bila nalazi se nedaleko od stadiona i meni je bio gubljenje vremena. Velika većina trgovina nalazi se na La Rambli i u El Goticu. Što se cijena tiče, naravno, skuplje je nego kod nas ali možete biti sigurni da ćete se dobro najesti. Podzemna je željeznica od velike koristi, ali se naoružajte strpljenjem i ne zaboravite ponijeti bočicu vode jer je vrućina dok čekate nesnosna.

Tisuće pređenih koraka dnevno učinile su svoje, pa je vrhunac mog noćnog života bilo ispijanje sangrije u prelijepom kafiću na Barceloneti, uz zvukove valova u daljini i minimalno pojačane glazbe. Ako planirate putovanje u ovaj prekrasni grad ili ste već bili, vjerujem da ste se sada prisjetili čarolije koja nosi ime Barcelona.

Ja ću se vratiti, a vi?

(Karla Gardavski / STUDOMAT.ba)