OSCE: Efikasnost i nezavisnost prosvjetnih inspektora ključni za kvalitet u obrazovanju

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovala je protekle sedmice dvodnevnu regionalnu konferenciju prosvjetnih inspektora u Sarajevu.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovala je protekle sedmice dvodnevnu regionalnu konferenciju prosvjetnih inspektora u Sarajevu.

Advertisements

Konferencija je okupila oko 40 inspektora iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i BiH koji su razgovarali o preventivnoj ulozi prosvjetne inspekcije, što je model koji se implementira u regionu, i razmijenili dobre primjere iz prakse iz pravne i praktične perspektive, prenosi portal Novo vrijeme.

Na Konferenciji je također postignut napredak ka uspostavljanju regionalne mreže prosvjetnih inspektora, saopšteno je iz OSCE-a.

– Inspektori su od ključne važnosti za funkcionalan sistem prosvjete, pošto oni predstavljaju prvi kontrolni mehanizam protiv bilo kakvog kršenja, pogrešnog tumačenja ili nedostatka primjene zakona, rekla je zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH Nina Suomalainen.

Naglasila je da su inspektori ključni za održivu reformu i nadzor i oni treba da budu, koliko god je to moguće, što profesionalniji, odgovorniji i djelotvorniji.

Advertisements

Ključne preporuke Konferencije koje će biti dostavljene nadležnim organima vlasti upućuju na neophodnost kontinuirane regionalne saradnje između prosvjetnih inspektora, sa ciljem uspostavljanja stalne konferencije prosvjetnih inspektora u regionu.

Pored toga, regionalne aktivnosti, kao što su bilateralni sastanci, obuke i seminari, treba da se fokusiraju na međunarodne konvencije i njihovu primjenu, istovremeno jačajući preventivnu ulogu prosvjetnih inspektora.

Misija OSCE-a aktivno sarađuje sa prosvjetnim inspektorima kako bi ojačala njihovu efikasnost, nepristrasnost i nezavisnost, saopćeno je iz OSCE-a.

(FENA/Novo Vrijeme)