Osam tihih znakova da ste bolesni zbog stresa

Stres utječe i na mentalno i na fizičko zdravlje, a ako ste dugo izloženi svakodnevnom stresu možete početi i obolijevati. Ovo su prvi znakovi da se razbolijevate zbog stresa.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Osip

Ako vam se na koži naglo pojave crvene kvržice koje svrbe, za to bi krivac mogao biti stres – ne alergija na nešto. Kada je tijelo pod prevelikim stresom, imunološki sustav u tijelu slabi i teže mu je boriti se protiv bolesti. To je razlog zašto koža postaje previše osjetljiva na vanjske faktore – sapun, hladnoću ili vrućinu, na losion, deterdžent…

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Debljanje

Stres potiče pojačano otpuštanje kortizola, hormona stresa koji narušava sposobnost tijela da obradi šećere u krvi. Zbog toga se mijenja i način na koji tijelo metabolizira masnoće, proteine i ugljikohidrate, a to može dovesti do gomilanja viška kilograma. Stres je, također, često krivac za okretanje nezdravim prehrambenim navikama i prejedanju.

Glavobolja

Ako nikada niste previše patili od glavobolje, a u zadnje vrijeme je imate često – razlog tome može biti previše stresa u vašem životu. Stres oslobađa određene kemikalije u mozgu koje mogu uzrokovati promjene na živcima ili krvnim žilama.

Nadutost i žgaravica

Stres može poremetiti rad probavnog trakta na više načina – potiče povećanu proizvodnju želučane kiseline što vodi žgaravici. Također, usporava probavu hrane iz želuca, a to uzrokuje plinove i nadutost. Kada se problemi s probavom nastave u debelom crijevu, mogući su i proljev ili grčavi.

Česte prehlade

Stres oslabljuje imunitet zbog čega možete postati skloniji prehladama. Istraživači sa Univerziteta Carnegie Mellon u Pittsburghu zarazili su volontere virusom prehlade. Dio njih bio je pod stresom i kod njih je bilo dvostruko više oboljelih nego u grupi u kojoj stresa nije bilo.

Akne

Ako inače imate lijepo lice i niste u godinama u kojima bi vas mogli nazvati tinejdžerom, a pojavile su se akne, to može biti zbog stresa. I u ovom slučaju za to je zaslužno pojačano lučenje kortizola. Tada žlijezde proizvode više masnoća, a višak ostaje zarobljen u folikulama zajedno s prljavštinom i mrtvim stanicama kože pa se pojavljuju akne.

Zbrka u glavi

I psihičke bolesti nastaju zbog stresa. Previše kortizola u tijelu otežava koncentraciju i fokusiranje. Sve to vodi do problema s pamćenjem, depresije i tjeskobe.

Ispadanje kose

Jak i dugotrajan stres rezultira tzv. fazom odmaranja folikule dlake. To rezultira pojačanim ispadanjem kose. Također, može uzrokovati to da imunološki sustav napadne folikule te će i u tom slučaju kosa ispadati. Kosa može oslabjeti i zbog nedostatka željeza u organizmu, prenosi Reader's digest.

(AKTA)