Osam predrasuda o studentima stomatologije

Ovo su najčešće predrasude o studentima stomatologije.


patient at dentist s office
Foto: Envato

Tokom fakulteta, mnogi studenti stomatologije, susretali su se sa raznim predrasudama.

U nastavku pročitajte najčešće predrasude o studentima ovog fakulteta.

 1. Uče samo o zubima

Studenti stomatologije uče mnogo više od struktura u usnoj duplji. Uče o svim sistemima i organizmima u našem organizmu, o biohemijskim i patofiziološkim procesima koji se u njemu odvijaju, o uzročnicima bolesti, o mehanizmu njihovog djelovanja, kliničkoj slici raznih oboljenja i terapiji istih.

2. Nisu budući doktori

Studenti stomatologije za vrijeme studija polože više od polovine medicinskih ispita, tako da nakon završetka obrazovanja stiču zvanje doktora stomatologije.

3. Uče manje od studenata medicine

Oba smjera zahtijevaju veliki trud, posvećenost i odricanje. Šta je lakše po vama:

  • učiti samo medicinske ispite
  • učiti medicinske, a onda se prebaciti na stomatološke?

4. Poslije završenih studija upisuju master

Studenti stomatologije upisuju integrisane akademske studije (spojene diplomske i master studije) u trajanju od šest godina, a ne osnovne (traju tri-četiri godine) da bi im bio potreban master.

5. Samo nanose bol

U stomatologiji je sada moguće postići potpunu bezbolnost prilikom izvođenja intervencija primjenom anestezije ili analgosedacije, kao i primjenom analgezije radi ublažavanja bola nakon npr. hirurške intervencije

6. Nisu dovoljno stručni da bih otišao/la kod njih za popravku zuba ili bilo šta drugo

Studenti svaku intervenciju izvode pod nadzorom profesora. Kada je u pitanju popravka, svaka faza se provjerava od strane profesora prije nego što se pređe na sljedeću.

7. Nemaju vremena za socijalni život

Istina je da postoje periodi (prva godina i vrijeme ispitnih rokova na svim godinama) kada osim knjige i fakulteta ne vide skoro pa ništa drugo, ali uz dobru organizaciju i tada, kao i obično, se može izdvojiti dovoljno vremena za druženje sa porodicom i prijateljima, prenosi Stomatologija.

8.Imaju lijepe zube

Zabluda! Mnogi svoje probleme sa zubima riješe tek na fakultetu.