Organizovana studentska naučna konferencija pod nazivom “Klimatske promjene i zaštita okoliša u BiH”

Evropsko udruženje studenata prava (ELSA) Zenica u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici a pod finansijskim pokroviteljstvom Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku (FMON), u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, u srijedu, 1.12.2021. godine organizovalo je Studentsku naučnu konferenciju pod nazivom “Klimatske promjene i zaštita okoliša u BiH“.


Klimatske promjene i zastita okolisa u BiH

Potaknuti manjkom naučnog i stručnog diskursa o okolišnim problemima kao i nedostatkom naučne građe koja problematizira pitanje klimatskih promjena i zaštite okoliša u BiH, odlučili smo se za organizovanje jednodnevne,  multidisciplinarne studentske naučne konferencije koja je na jedno mjesto okupila mlade istraživače/ice iz cijele Bosne i Hercegovine,  kako bi prezentirali/e svoja aktuelna naučna istraživanja u oblasti klimatskih promjena i zaštite okoliša u BiH, sve u cilju unapređenja naučno-istraživačkog rada i studija o različitim aspektima zaštite okoliša u našoj državi.

Poziv za dostavljanje radova bio je otvoren za sve student/ice III i IV godine dodiplomskog studija, diplomante/ice, student/ice magistarskih studija i magistrante/ice, student/ ice doktorskih studija, docente/ice, aktiviste/kinje u nevladinim organizacijama i lokalnoj zajednici kao i sve mlade istraživače/ice koji se bave naučno istraživačkim radom u navedenoj oblasti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Konferencija je organizovana u tri panela. U uvodnim obraćanjima panelistima/cama i učesnicima/cama u ime domaćima Pravnog fakulteta u Zenici, obratila se dekanesa Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Larisa Velić, u ime Univerziteta u Zenici obratio se  prorektor za nastavu i studentska pitanja, prof. dr. sc. Enes Bikić, te istaknuli važnost poticanja dijaloga naučne i stručne zajednice o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša u Bosni i Hercegovini. U ime organizacionog odbora konferencije, prisutnima se obratila voditeljica projekta mr. iur. Lejla Zilić-Čurić, viša asistentica na Pravnom fakultetu u Zenici kao i potpredsjednica ELSA Zenica, studentica Lejla Komarac.

U okviru prvog panela učesnice i učesnici su imali priliku slušati izlaganja naučnih radova iz oblasti bioloških, zdravstvenih, arhitektonskih i mašinskih nauka, koje su prezentirale mlade naučnice sa Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Zenici. U okviru drugog panela izlagani su radovi iz oblasti društvenih nauka koji tretiraju pitanja zaštite kolektivnih interesa u pravu okoliša u BiH, standarde Arhuške konvencije u BiH, potom pitanja energetske tranzicije ali i pitanja povezanosti ekologije i religijskih tekstova. Treći panel organizovan je u online formatu, u okviru kojeg su prisutni imali priliku slušati izlaganja eminentnih izlagača iz Austrije i Poljske o pravu na pristup čistom okolišu prema Odluci Vijeća Ujedinjenih nacija za ljudska prava, kao i izlaganje studije slučaja borbe aktivista za zaštitu okoliša protiv globalne korporacije.  Paneli su rezultirali otvorenim i vrlo konstruktivnim diskusijama panelista/ica i učesnika/ca.

– Kroz dosadašnji rad ELSA Zenica realizovala je veliki broj projekata poput okruglih stolova, pravnih klinika, panel diskusija te studentskih praksi za studente Pravnog fakulteta u Zenici, te postala partner sa brojnim državnim institucijama u cilju uspostavljanja saradnje na polju praktične nastave za studente Pravnog fakulteta u Zenici. Ove godine odlučili smo da krenemo korak dalje i organizovali Prvu studentsku naučnu konferenciju na Pravnom fakultetu u Zenici, prateći pozitivne trendove svjetskih fakulteta i studentskih organizacija koje djeluju u okvirima istih. Cilj nam je da kao studentska nevladina organizacija, damo svoj doprinos poticanju studentskog aktivizma i podizanju svijesti o važnosti naučno istraživačkog rada mladih istraživača u Bosni i Hercegovini, kazale su potpredsjednice ELSA Zenica, studentice Aida Rihić i Lejla Komarac.

– Intencija ove konferencije je bila, između ostalog, da se pitanjem okoliša bavimo ne isključivo sa aktivističkog aspekta, nego primarno sa naučnog aspekta. Pri čemu svakako, jedan ne isključuje drugi. Zato smo psoebno ponosni što smo imali radove iz različitih oblasti – od prirodnih I tehničkih, do društvenih odnosno humanističkih nauka.”, kazala je voditeljica projekta mr,. iur. Amna Hrustić, viša asistentica na Pravnom fakultetu.

– Ponosni smo što smo bili domaćini prve studentske naučne konferencije, i prve naučne konferencije na Pravnom fakultet u Zenici u oblasti klimatskih promjena i zaštite okoliša u BiH. Multidisciplinarni pristup za koji smo se opredijelili rezultirao je veoma bogatim naučnim diskursom među mladim naučnicima, ali i dao veliki doprinos umrežavanju mladih naučnika iz različitih oblasti. Na kraju, želim da se zahvalim svima onima koji su doprinijeli organizacije konferencije, dali podršku ovom projektu, a naročito našem finansijskom pokrovitelju, Ministarstvu za obrazovanje i nauku FBiH, zaključila je na kraju voditeljica projekta mr, iur. Lejla Zilić-Čurić, viša asistentica na Pravnom fakultetu u Zenici.