Online nastava dostigla novi nivo: Studenti će polagati plivanje preko interneta

Univerzitet u Šangaju najavio je da će se završni test plivanja održati – online.


instructor and female swimmers in swimming pool
Foto: Envato

Univerzitet u Šangaju postao je predmet ismijavanja kada je najavljeno da će test plivanja održati online. Test plivanja na 50 metara obavezan je za studente u Kini jer se plivanje smatra nužnom vještinom i povoljno djeluje na fizičko zdravlje.

Kako bi pristupili testu, studenti se trebaju ulogirati na internet stranicu univerziteta i ispuniti online upitnik. Sa univerziteta su poručili da je online test plivanja jedini način da studenti izvrše svoju obavezu polaganja, s obzirom na to da se nastava trenutno u potpunosti održava online i prostorima univerziteta se ne može pristupiti, prenosi South China Morning Post.

Odluka univerziteta izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama. Više od 65 hiljada korisnika društvene mreže Weibo komentiralo je objavu Univerziteta u Šangaju, većinom ju ismijavajući.

 “Je li to stvarna verzija surfanja na internetu?”, “Može li se plivati doma u kadi?” i “Hajdemo uzeti sport kao što je plivanje i potpuno ga maknuti iz vode. Odlična ideja!” – samo su neki od komentara koji se šale sa situacijom.

Neki su odlučili biti kreativni i pokazati kako misle da bi test plivanja kod kuće trebao izgledati. Jedan korisnik TikToka se opremio kapom i naočalama za plivanje i snimio se kako skače s noćnog ormarića na krevet i zatim oponašao plivačke pokrete na krevetu.

Najveći kineski grad Šangaj trenutno se bori s novim valom pandemije. Više od 25 miliona ljudi nalazi se u strogom lockdownu koji traje od 1. aprila. Početkom sedmice prijavljeno je 69 novozaraženih i više od 800 asimptomatskih slučajeva.