ONAuBiH: Realizovana kampanja “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”

Savjet za štampu u BiH je jučer, povodom 3. maja - obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija, u saradnji sa Omladinskom Novinskom Asocijacijom u BiH, organizovao javnu kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu".


Savjet za štampu u BiH je jučer, povodom 3. maja – obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija, u saradnji sa Omladinskom Novinskom Asocijacijom u BiH, organizovao javnu kampanju “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”.

Advertisements

Aktivisti ONAuBiH tima u Istočnom Sarajevu su pred srednjoškolskim centrom na info-štandu dijelili Kodeks za štampu, časopis Karike koji je uređen od strane mladih novinara iz ove Asocijacije, te je vršeno anketno ispitivanje o stanju slobode medija i poštivanju građanskih prava u vezi s profesionalnim izvještavanjem medija.

– Upoznavali smo građane sa Kodeksom za štampu, kao i žalbenom procedurom Savjeta za štampu. Pokazana je velika zainteresovanost za našu kampanju i jako smo zadovoljni cjelokupnim ishodom, izjavila nam je Marina Pejović, lokalni koordinator tima u Istočnom Sarajevu.

Cilj javne kampanje “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” je informirati javnost o stanju slobode medija u BiH, sve češćim napadima i prijetnjama novinarima, što predstavlja atak na demokratski razvoj cijeloga društva, te o pravu građana na ulaganje žalbi Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje.

Advertisements

Od početka 2014. godine Savjet za štampu primio je ukupno 105 žalbi, od kojih je 53 riješeno samoregulacijom. Žalbe koje nisu riješene samoregulacijom se prosljeđuju dalje do Žalbene komisije, koja treba da odluči da li je prekršen Kodeks za štampu.

Pored Istočnog Sarajeva, Kampanja je organizovana i u: Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Foči, Goraždu, Gradiški, Jajcu, Mostaru, Odžaku, Palama, Rudom, Sarajevu, Šamcu, Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Visokom, Olovu, Kaknju, Velikoj Kladuši, Srebreniku, Šekovićima, Maglaju, Višegradu, Doboju, Trebinju, Travniku, Busovači, Stocu, Vlasenici, Ljubuškom i Posušju, saopšteno je iz ONAuBiH lokalnog tima u Istočnom Sarajevu.

(STUDOMAT.ba)