Budući studenti u posjeti kompaniji Farmavita

Učenici četvrtog razreda Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica iz Mostara – smjer farmaceutski, ove sedmice posjetili su farmaceutsku kompaniju Farmavita u Sarajevu u sklopu nastavnog predmeta Industrijska proizvodnja lijekova.


farmavita posjeta

Učenici četvrtog razreda Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica iz Mostara – smjer farmaceutski, ove sedmice posjetili su farmaceutsku kompaniju Farmavita u Sarajevu u sklopu nastavnog predmeta Industrijska proizvodnja lijekova.

Učenike i njihove profesorice je po dolasku u Farmavitu pozdravila Dina Samardžić, pomoćnica predsjednika Uprave Farmavite, koja je tom prilikom održala uvodno predavanje o Farmaviti kao uspješnoj domaćoj i društveno odgovornoj kompaniji.

– Farmavita već niz godina aktivno učestvuje u programima edukacije srednjoškolaca i studenata, a programi stažiranja za završene magistre farmacije sastavni su dio našeg društveno odgovornog poslovanja. Naš cilj je da svim učenicima i studentima koji provedu vrijeme u našoj kompaniji prenesemo korisna znanja i iskustva jer vjerujemo da se ulaganjem u znanje na najbolji način doprinosi zajednici u kojoj poslujemo, istakla je gospođa Samardžić.

Kako bi se učenicima na što jednostavniji način približio praktični dio predmeta Industrijska proizvodnja lijekova, tokom posjete kompaniji Farmavita imali su priliku obići  proizvodne, laboratorijske i skladišne prostore.

Također su imali priliku posmatrati rad i čuti iskustva zaposlenika Farmavite o osnovnim postulatima farmaceutske proizvodnje, regulatornim zahtjevima, te praktičnim aspektima i specifičnostima pojedinih procesa, što je od izuzetnog značaja za razumijevanje cjelokupnog procesa proizvodnje lijekova.

Prema riječima učenika, kojima je ovo ujedno bila i prva posjeta farmaceutskoj industriji, posjeta Farmaviti je bilo vrijedno i interesantno iskustvo u kojem su mnogo vidjeli i naučili.

Profesorica Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica, Miljana Zovko istakla je da je posjeta tvornici lijekova predviđena u okviru nastavnog plana i programa predmeta Industrijska proizvodnja lijekova.

– Mogućnost posjete kompaniji Farmavita je od velikog značaja za naše učenike kako bi upotpunili teorijsko znanje i stekli bolju predodžbu o praktičnoj primjeni naučenog. Stručna posjeta domaćoj farmaceutskoj kompaniji, koja u skladu sa relevantnim europskim smjernicama na najvišoj razini implementira najbolju praksu u farmaceutskoj industriji, pored edukativnog za cilj ima i motivirati đake u njihovom budućem profesionalnom opredjeljenju i ukazati im da i u ovakvom za mlade destimulirajućem okruženju postoje svijetli primjeri i izvjesna perspektiva, dodaje profesorica Zovko.

(STUDOMAT.ba)