Omladinski ambasadori pomirenja: Spremno u kreiranje pozitivnih promjena u regiji

U petak, 12.12.2014. godine, uspješno je završena petodnevna studijska posjeta mladih profesionalaca i studenata Beogradu, i to po petoro njih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije. Posjeta je prva faza programa Omladinski ambasadori pomirenja, kojeg već šesti put za redom organizuje Omladinski odbor za obrazovanje pod pokroviteljstvom Britanske ambasade u Srbiji.


Foto: Šesta generacija učesnika programa YRA
Foto: Šesta generacija učesnika programa YRA

U petak, 12.12.2014. godine, uspješno je završena petodnevna studijska posjeta mladih profesionalaca i studenata Beogradu, i to po petoro njih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije. Posjeta je prva faza programa “Omladinski ambasadori pomirenja”, kojeg već šesti put za redom organizuje Omladinski odbor za obrazovanje pod pokroviteljstvom Britanske ambasade u Srbiji.

Ideja programa je da pruži multi-perspektivni pristup diskusijama o temama od suštinske važnosti za zemlje bivše Jugoslavije i time podstakne razmjenu iskustava među mladima koja bi bila od koristi za rađanje novih ideja i prevazilaženje sukoba iz prošlosti, te zajednički napredak regije. Tokom posjete Beogradu, učesnici su diskutovali sa renomiranim stručnjacima, diplomatama i političarima o procesu pomirenja u regiji i njegovim izazovima.

Program je otvoren veoma interesantnim predavanjem o mehanizmima tranzicione pravde kojeg je održala Marijana Tomo iz Fonda za humanitarno pravo u Srbiji. Između ostalih, učesnici su razgovarali i sa stručnjacima u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije o procesuiranju ratnih zločina kao jednom od neophodnih uvjeta za pomirenje. Također, na Fakultetetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, diskutovali su o sudskoj praksi Međunarodnog suda pravde, sa naglaskom na slučaj BiH protiv Srbije, vezan za genocid u Srebrenici, te na Deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

Veći dio programa posjete je bio posvećen evropskim integracijama kao sredstvu pomirenja i napretka u regiji. Posebno poučno je bilo predavanje o procesu proširenja EU koje je održao Pierre Mirel, bivši direktor za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje pri Evropskoj komisiji. Diskusije na ovu temu su nastavljene sa Nj.E. ambasadorom Michaelom Davenportom u uredu Delegacije EU u Srbiji, kao i u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gdje je o ulozi parlamenta u procesu evropskih integracija govorio narodni poslanik Borislav Stefanović.

Posljednjeg dana programa, učesnicima su certifikate i medalje Omladinskih ambasadora pomirenja u regiji uručili James Moor, prvi sekretar za politička pitanja Britanske ambasade u Srbiji i Naim Leo Beširi, direktor Omladinskog odbora za obrazovanje. Puni utisaka, učesnici su se vratili u svoje lokalne zajednice, gdje će u naredna dva mjeseca organizovati vršnjačke edukacije i druge aktivnosti putem kojih će s mladima podijeliti stečeno znanje, kao i iskustva, perspektive i ideje razmjenjene sa kolegama iz susjednih zemalja.

Mirela Hrnjić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i aktivistkinja u oblastima interkulturalnog učenja i interetničke saradnje, donosi nam svoje utiske sa studijske posjete:

– Riječ „oni“ se briše iz vokabulara, nakon što „ih“ upoznaš. Vrijeme provedeno u zajedničkom učenja, razmjeni priča i perspektiva, te druženju sa kolegama iz susjednih zemalja, bilo je veoma plodonosno. Danas sam još više nego ranije uvjerena da BiH i cijela regija mogu ostvariti bolju budućnost ako se građani, bez obzira na etničku, vjersku ili drugu pripadnost, udruže i sarađuju kako bi kreirali pozitivne promjene koje žele vidjeti u društvu. Inspirisana tom spoznajom, radujem se dijeljenju stečenog znanja sa mladima u BiH.

(STUDOMAT.ba)