Farmaceutski fakultet UNSA: Profesorica studente nazvala “kerovima”

"Ovaj fakultet smo upisali u nadi da ćemo postati akademski građani, a ne "kerovi", i odlučni smo u namjeri da ne dopustimo nikome da nas u to pretvori!"


borba studenti

Studenti su se oglasili na Facebook stranici “Borba za studentska prava 2020” sa objavom pod nazivom “Obavijest za javnost”.

Studenti su ovom prilikom izrazili nezadovoljstvo reakcijom nadležnih na izjavu profesorice “da su studenti kerovi” na online predavanju, dok je navodno mislila da je mikrofon isključen.

Izjavu studenata prenosimo u cjelosti:

 – Ovim putem obavještavamo javnost o nemilom i izuzetno ponižavajućem događaju koji se odvio na predavanju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Naime, studenti pete godine Farmaceutskog fakuteta slušaju predmet pod nazivom Klinička farmacija. Obzirom da je naša odgovorna profesorica na bolovanju, Farmaceutski faklutet je za potrebe realizacije nastave u ovom semestru angažovao profesoricu sa Univerziteta u Tuzli, doc.dr. Edisu Trumić. Sa profesoricom Edisom smo prvi susret imali 06.01.2021. godine, kada je održano prvo predavanje. Na pomenutom predavanju smo se sa profesoricom pokušali dogovoriti o načinu izvođenja nastave, načinu polaganja ispita i sličnog.

To nažalost nismo uspjeli obzirom da je, na molbu studenta prodekana da se u dogovoru pridržavamo zakonskih odredbi i silabusa, profesorica na prilično neugodan način odlučila zaustaviti diskusiju i nastaviti sa predavanjem. Iako smo bili iznenađeni načinom na koji je taj razgovor tekao, ove nesuglasice bismo eventualno i riješili, ali je uslijedilo nešto čime smo zaista ostali šokirani.

U toku prve pauze, profesorica se udaljila od svog računara, međutim mikrofon je ostao upaljen i svi studenti su bili svjedoci razgovora koji je uslijedio između profesorice i gospodina koji je bio u prostoriji prisutan. U toku tog razgovora smo mi kao studenti nazivani “kerovima” i o nama se govorilo koristeći i druge pogrdne fraze koje je jako teško spomenuti bez vulgarnosti.

Ovo predavanje je održano online, putem Google meet platforme, te smo pri samom ulasku na predavanje dobili obavijest da se predavanje snima (kao i veliki broj ostalih predavanja koja mi imamo, što je studentima u redu). Shodno tome, profesorica bi trebala posjedovati snimak koji svjedoči svemu navedenom, ali to možemo svakako posvjedočiti i svi mi studenti. O svemu ovome smo obavijestili fakultet isti dan, pri čemu smo izrazili svoj stav da odbijamo bilo kakvu dalju saradnju sa profesorom koji o nama kao studentima na ovakav način razgovara, međutim još uvijek nikakav odgovor nismo dobili.

Silno smo razočarani svime što smo imali priliku da čujemo, a dodatno i nedostatkom reakcije našeg fakulteta. Smatramo da ovakve riječi i ponašanje ne priliče univerzitetskom profesoru i da će ovo ostaviti trajne posljedice na ugled istog. Studenti smo pete godine i u vrlo kratkom roku ćemo postati kolege našim profesorima, pa je time ovaj čin dodatno poražavajući. Ovim putem molimo sve nadležne institucije da hitno djeluju po ovom pitanju i da svojim djelovanjem zaštite dignitet studenata.

Također očekujemo podršku svih studentskih organizacija i studenata, obzirom da je ovo ponižavanje svih nas. Mi imamo usaglašen stav, a to je da nećemo dozvoliti da nam predaje, a u konačnici ispituje i daje potpis u indexu profesorica koja na ovaj način o nama govori. Ovaj fakultet smo upisali u nadi da ćemo postati akademski građani, a ne “kerovi”, i odlučni smo u namjeri da ne dopustimo nikome da nas u to pretvori!!

Obavijest za javnostOvim putem obavještavamo javnost o nemilom i izuzetno ponižavajućem događaju koji se odvio na…

Posted by Borba za studentska prava 2020 on Friday, 8 January 2021