Održano treće državno takmičenje u poduzetništvu u organizaciji Munja Inkubatora

Treći put zaredom Munja Inkubator je organizovao Poslovni izazov (Business Challenge) - dvodnevno državno takmičenje 100 srednjoškolaca iz čitave BiH, ove godine iz 48 škola i iz 31 grada.


treće državno takmičenje u poduzetništvu 100 srednjoškolaca

Treći put zaredom Munja Inkubator je organizovao „Poslovni izazov“ (Business Challenge) – dvodnevno državno takmičenje 100 srednjoškolaca iz čitave BiH, ove godine iz 48 škola i iz 31 grada.

Na takmičenju koje se održalo u hotelu Evropa u Sarajevu učenici su rješavali izazov tj. poslovni zadatak koji su dobili od stručnjaka i managera. Ovogodišnji zadatak za timove je bio da osmisle lokalnu, profitabilnu i kreativnu biznis ideju, proizvod ili uslugu u oblasti recikliranja!

Timovi učenika su uz pomoć mentora osmislili rješenje zadanog poslovnog problema i prezentovali ga stručnom žiriju i ostalim učesnicima.

Najboljim timom proglašen je tim pod nazivom “Neretva” kog su činili učesnici Hamza Agić i Ajla Mraković iz Sarajeva, Jelena Railić iz Prijedora, Nudžejm Pašić iz Busovače i Ermin Papračanin iz Goražda.

Drugoplasirani je tim pod nazivom “Maglić” kog su činili Elna Biber i Nadina Tanović iz Sarajeva, Goran Ivetić iz Banja Luke, Muhiba Tešnjak iz Gračanice i Amar Handžo iz Mostara, a trećeplasirani je tim sa nazivom “Sana” kog su činili Eldar Berbić iz Sarajeva, Amina Hasečić iz Ilijaša, Dragana Mirković iz Rogatice, Tarik Veispahić iz Kaknja i Dina Osmanović iz Kalesije, saopšteno je iz Munja Inkubatora društvenih inovacija.

Drugi put zaredom partner ovog dvodnevnog državnog takmičenja je i Američka trgovačka komora u BiH. Baš kao i prošle, i ove godine izvršna direktorica AmCham BiH Violeta Čibukčić našla se u ulozi žirija. Skupa sa svojim kolegama ocijenjivala je timove koji su imali zadatak da osmisle najkreativniju biznis ideju na polju recikliranja.

Kroz „Poslovni izazov“ učenici razvijaju svijest o biznisu i poduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unaprijeđuju vlastito samopouzdanje, ustvari sve ono što je sutra od velike važnosti kada se nađu na tržištu rada. Američka trgovačka komora u BiH vrlo rado i jako često podržava i uzima učešće u ovakvim i sličnim manifestacijama, jer prepoznaje značaj ovakvih događaja, zajedno sa svojim članovima, koji su također partneri državnog takmičenja “Poslovni izazov”, navodi se u saopštenju iz AmCham BiH.

Nagrade za prvoplasirani tim u vidu 5 tableta osigurao je mTel, a sva tri tima će, krajem aprila, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na regionalnom takmičenju u Crnoj Gori gdje će poduzetničke snage odmjeriti srednjoškolci iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

(STUDOMAT.ba)