Profesor prijavio kolegu za seksualno uznemiravanje studentica

Čak je postojao i primjer nedavanja potpisa kako bi studentica više puta dolazila kod profesora.


profesor

Devet bivših studentica prijavilo je profesora sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta za seksualno uznemiravanje i vrijeđanje, a da u tome uspiju pomogao im je profesor s istog fakulteta, dr. Tomislav Gomerčić. On je u ime studentica prijavio svog kolegu zbog seksualnog uznemiravanja i to tako što je uzeo izjave devet studentica, na njih stavio vlastiti potpis i predao službenu prijavu.

Advertisements

Za Telegram je ispričao kako je sve krenulo prije nekoliko dana kada je u Facebook grupi Veterina neko objavio link na članak o prijavama za seksualno zlostavljanje na Akademiji dramskih umjetnosti. U komentarima su se počele javljati studentice.

– Jedna od njih počela je pozivati da se jave sve studentice koje su imale problema s dotičnim profesorom. Ja, moram priznati, nisam znao o kome se radi. Kada sam u nedjelju navečer vidio sve te objave dao sam im podršku, rekao im da mi je žao zbog svega i da sam im na raspolaganju ako mogu bilo kako pomoći, ispričao je za Telegram, te dodao:

– One su sve priredile, skupile tih devet iskaza, ali nitko se nije usudio službeno prijaviti pa sam im rekao da ću ja i da ću se osobno potpisati na prijavu. Predao sam to u urudžbeni ured na faksu, na dekana, na Povjerenstvo za stegovnu odgovornost zaposlenika i na predstojnika Klinike za kirurgiju na kojoj predaje kolega kojeg optužuju za uznemiravanje, rekao je.

Kaže i kako je iznimno razočaran što uprava fakulteta u zadnjih 15 godina već nije nešto poduzela.

– Koliko sam ja čuo to je već treća ili četvrta prijava za tog profesora koja je stigla dekanu. Vjerujem da on nije jedini, ali je očito najgori, kada se pojavi devet studentica s pisanim izjavama to je već jako ozbiljna stvar, govori Gomerčić.

Advertisements

Jutros je oko toga govorio i u Mreži prvog.

– Ima puno i konkretnih dokaza, od diranja, pa čak i skidanja grudnjaka i takvih stvari, rekao je Gomerčić.

Naveo je i primjer nedavanja potpisa kako bi studentica više puta dolazila kod profesora.

– Očito je da se hrpa studenata izuzetno neugodno osjećala u njegovom društvu. Vjerujem da je tim studenticama to bio pakao, rekao je Gomerčić.

Dodao je kako on sam nije znao za ovakve slučajeve, ali da se čini kako je velika većina studenata znala i bila svjesna, a očito i ljudi koji su bili blizu tog profesora.

– Bile jesu očito prijave i prije, službene ili neslužbene, očito se znala ta atmosfera, rekao je Gomerčić, dodavši da mu je neshvatljivo da se ništa nije ranije poduzelo.