Održana konferencija: “Mladi poduzetnici: Pokretačka energija u svijetu, neiskorišteni resurs u BiH”

Promocija pozitivnih primjera uspješnih poduzetničkih poduhvata mladih - svaki šesti ispitanik planira pokrenuti vlastiti biznis u naredne tri godine.


Održana konferencija Mladi poduzetnici Pokretačka energija u svijetu neiskorišteni resurs u BiH

Konferencija “Mladi poduzetnici: Pokretačka energija u svijetu, neiskorišten resurs u BiH” okupila je jučer u Sarajevu oko 50 bh. mladih, uspješnih poduzetnika i utjecajnih osoba iz domena poduzetništva.

Konferencija je završna aktivnost tromjesečnog programa “Business STARTer” čija je realizacija započela u maju mjesecu. Razmjenom mišljenja i iskustava o stanju, mogućnostima i budućnosti poduzetništva govornici i panelisti istakli su važnost razvijanja poduzetništva mladih kao pokretača promjena u svojim okruženjima za napredak Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili Dragan Milović, pomoćnik ministra MVTEO BiH, Sabina Softić, partnerica u Deloitte BiH, Dijana Duvnjak, predsjednica UO Fondacije 787, Branka Panić, programska menadžerica Evropskog fonda za Balkan i drugi panelisti predviđeni Programom.

– Danas smo predstavili i istraživanje koje provodimo među mladim ljudima u BiH. 31% ispitanika planira pokrenuti vlastiti biznis u naredne 3 godine, a 83% ispitanih želi pohađati program neformalne edukacije kako bi unaprijedili vještine i znanja o poduzetništvu. Fondacija 787 nastavlja pronalaziti i osnaživati mlade poduzetnice i poduzetnike širom BiH, izjavila je Dijana Duvnjak, predsjednica UO Fondacije 787.

– Pozitivne strane poslovanja u BiH je jos uvijek mala konkurencija u različitim poslovnim oblastima. Bolje je biti medju prvima u svojoj branši u BiH, nego samo jedan od mnogih negdje u inostranstvu. Može zvučati kao kliše, ali treba ostati u BiH i podržavam ovakve inicijative i aktivnosti koje provodi Fondacija 787, izjavio je Almir Mukača, osnivač Fress (Krompir.ba), učesnik na panelu mladih poduzetnika.

– Imamo COSME program čija implementacija se očekuje na jesen. Aplicirat će moći mladi poduzetnici, a riječ je o projektima velike vrijednosti kroz koje će biti dostupna značajna finansijska sredstva, tako da će učestvovanje naših poduzetnika biti od velike koristi, rekao je Milović, pomoćnik ministra MVTEO BiH.

Konferenciju je organizovala Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787, uz podršku Evropskog fonda za Balkan. Poduzetnička akademija Business STARTer podstiče mlade s područja cijele Bosne i Hercegovine, da naprave promjenu u svom okruženju te iskoriste stečene vještine i znanja kako bi unaprijedili svoje društveno i poslovno okruženje.

(STUDOMAT.ba)