Odobren prvi insekt za hranu u EU: Može se koristiti za burgere, shakeove i kekse

Ovo je prvi put da je neki insekt odobren za hranu u EU-u.


Države članice Evropske unije postigle su dogovor da larve brašnara mogu biti označene kao “inovativna hrana” koja je sigurna za jelo, objavila je u utorak Evropska komisija.

Advertisements

Dogovor znači da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela sa dehidriranim velikim žutim brašnarom odnosno njegovim larvama.

 – Korištenje insekata za alternativni izvor proteina nije novo i redovno se jedu u mnogim dijelovima svijeta, rečeno je iz Komisije.

Veliki žuti brašnar morat će se jasno označavati kao takav kada bude korišten u prehrambenim proizvodima, naročito kako bi se upozorilo ljude koji bi mogli biti alergični.

Advertisements

Insekti mogu biti korišteni za burgere, proteinske shakeove i kekse. Komisija navodi da u ovom trenutku postoji još 11 zahtjeva za korištenjem insekata za “novu hranu” u EU i razmotrit će ih Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Odluka o velikom žutom brašnaru bit će formalno usvojena u sedmicama koji dolaze, navodi Komisija, prenosi Hina.

Ističući da je ovo prvi put da je neki insekt odobren za hranu u EU-u, Komisija napominje da je u nekim državama članicama već bilo moguće konzumirati insekte. Ali to je bilo prije revizije evropske uredbe o novoj hrani iz 2018. koja nalaže da cijeli insekti moraju biti odobreni za korištenje kao hrana.

Naučnici već godinama ističu da je veliki žuti brašnar jako nutritivno vrijedan, s puno proteina i zdravih masti. Larve mogu biti brzo uzgojene u supstratima kao što su pekarski kvasac, pšenične mekinje, kukuruzni škrob i krumpirovo brašno. Već se odavno mogu pronaći na tržnicama u zemljama jugoistočne Azije.