Studentski recepti: Laki, jeftini i preukusni omlet na španski način

Jaja su glavna namirnica tradicionalne španske kuhinje, a ovaj omlet se kombinuje sa drugim standardnim sastojcima koje uvijek imate u kuhinji.


Omelet in a white plate garnished with tomatoes and coriander.
Ilustracija: Envato

Španski omlet ili tortilja od krompira je jedan od omiljenih tradicionalnih specijaliteta.

Priprema ovog jela je brza, pa je sjajno rješenje za ručak ako su vas gosti iznenadili. Uvijek ga možete obogatiti dodatnim sastojcima po želji u vidu pečuraka, paprike, paradajz, špinata ili možda piletine, kobasica, prenosi hayat.ba.

Sastojci

  • jedna glavica luka,
  • 4 jaja,
  • 4 srednja krompira,
  • ulje,
  • so,
  • biber ili začini po želji.

Priprema

Krompir ogulite, pa ga nasjeckajte na tanke kockice. Luk isijecite na tanke trakice. Zagrijte ulje u tavi, pa ubacite luk i krompir i dinstajte sve dok se krompir ne zapeče. Ulupajte kajganu od jaja, pa dodajte proprženi krompir i luk (koji ste prethodno iscijedili od viška ulja), i sve zajedno promiješajte.

Ponovo zagrijte ulje na tiganju, pa ubacite novu smjesu. Nakon nekoliko minuta tavu prekrijte tanjirom, pa okrenite tako da dobije tortilja ostane na tanjiru, a zatim je vratite u tavu, kako bi se zapekla i sa druge strane. Tortilja je gotova kada se zapeče i druga strana. Ponovo je prebacite na tanjir na gore pomenut način, kako ne bi izgubila formu.

Isijecite je na trouglove i služite uz sir ili kiselo mlijeko i sezonsku salatu.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!