Od sada možete studirati kolegij Harry Pottera: Ovo je pismo iz Hogwartsa koje smo svi čekali!

Za sve ljubitelje ovog popularnog lika, na jedan od univerziteta stigao je predmet na kojem možete učiti o Harry Potteru.


Foto: Warner Bros

Svaki Potterhead zna jednu tužnu istinu – ako vam sova ne donese pismo na vaš 11. rođendan, nikada nećete učiti magiju u Hogwartsu. Međutim, neki maglovi (muggles) imaju priliku zaroniti u čarobnjački svijet. Univerzitet u Indiji nudi predmet posvećen upravo Harry Potteru.

Advertisements

Predmet pod nazivom “Konflikt između naučno-fantastične književnosti i prava: poseban fokus na Rowlingin Potterverse” namijenjen je studentima u četvrtoj i petoj godini, koji su sve knjige pročitali “barem dvaput, ako ne i više”. Njegov glavni cilj je potaknuti kreativno razmišljanje. A to čine tražeći pravne paralele između stvarnog života i čarobnjačkih svjetskih problema.

Profesor Shouvik Kumar Guha, koji je razvio ovaj predmet, vjeruje da u sadašnjem sistemu studenti uče samo crno slovo zakona. Nije moguće predvidjeti hoće li moći učinkovito koristiti zakone u situacijama s kojima se nikad prije nisu našli. Zato je odlučio primijeniti indijska i čarobnjačka pravna načela na različite teme koje bi se mogle susresti u našem stvarnom životu.

Advertisements

Na prvi pogled, čini se da nema ništa zajedničko između našeg svijeta i svijeta čarobnjaka. Dok oni proučavaju magiju, piju pivo od maslaca i provode vrijeme s duhovima i čudnim stvorenjima. No, neka su pitanja uvijek prisutna i o njima se govori na predavanjima.

Diskusija će se baviti kontroverznim temama poput neoprostivih psovki (mučenje, ubistvo, opsjedanje druge osobe), nevinosti Siriusa Blacka i marginalizacije vukodlaka i divova. Osim toga, predmet istražuje kako je The Daily Prophet, čarobne novine, postao izvor službene propagande.

Problemi poput diskriminacije ili ropstva često su na naslovnicama Indije, a profesor se nada da će ovi dodatni predmeti potaknuti studente na kritičko razmišljanje o stvarnim društvenim i klasnim pravima, bez prethodnih vrijednosnih sudova.