Zaradio skoro 45 hiljada KM na prodaji ispita: Hakirao univerzitetsku bazu i ‘dilao’ ispitnim pitanjima

Student hakirao sistem univerziteta, ukrao primjerke ispita i prodavao ih studentima.


Writing an exam at university
Ilustracija: Envato

Mladić je zaradio 20 hiljada funti (otprilike 44 hiljada KM) nakon što je hakirao sistem univerziteta, ukrao primjerke ispita i prodavao ih studentima – ali, nakon što je otkriven, čeka ga 20 mjeseci zatvora.

Hayder Aljayyash “provalio” je u sistem Univerziteta South Wales dok je studirao na magistarskom studiju, a primjerke ispita prodao je za hiljade funti. Jedan student druge godine platio je čak 6500 funti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Cimer dovodio “kupce”

Aljayyash je također naveo i cimera Noureldienija Eltarkija kao suučesnika koji je pronalazio “kupce”, a zatim dobivao i proviziju u iznosu od 300 do 400 funti po svakom kupcu kojega je doveo Hayderu.

Poslovni je plan raskrinkan tek nakon što je jedan profesor shvatio da studenti mahom daju odgovore koji se nalaze u njegovoj shemi. Profesor matematike, Liam Harris, primijetio je da je petero studenata prepisalo i pravopisne greške iz njegovih primjeraka ispita, prenosi Moj Faks.

Dotad, Aljayyash je svoje podatke za log-in u sistem univerziteta iskoristio gotovo 700 puta, a koristio je i opciju pamćenja šifri iz svake online predavaonice u koju bi se ulogirao. Univerzitet je procijenilo da su ovim postupkom oštećeni za 100 hiljada funti. Angažirali su “ratnu sobu” kako bi istražili proboj u sistem te su platili izradu novih mjera osiguranja protiv ovakvih hakiranja.

IP adresa vodila do njihove kuće

Nakon što je spomenuti profesor posumnjao da se nešto događa, informatička služba Univerziteta provjerila je 140 podataka u ulogovanju te je na koncu izolovala IP adresu koja je vodila do računara u kući u kojoj su stanovali Aljayyash i Eltarki. Aljayyash je uhapšen 30.maja 2019. godine, a prilikom hapšenja zaplijenili su mu i 17 hiljada funti u gotovini, USB-ove i laptop na kojemu je čuvao dokumente koje je “skinuo” iz univerzitetskog sistema.

Na suđenju, sudac Kraljevskog suda u Cardiffu suočio se s informacijama da je od počinjenja kaznenog djela Aljayyash preselio u Doncaster te se posvetio volonterskom radu. Naime, pomagao je tražiteljima azila u ovoj zemlji da se nauče služiti internetom. No, bez obzira na ovo, sudac Wynn Morgan izjavio je da je ovaj poduhvat bio “planiran i dosljedan” te da je počinitelja motivirala “finansijska pohlepa”.

Eltarkijeva advokatica, Susan Ferrier, izjavila je da je shvatio da je napravio najgluplju moguću grešku. Sudac je ipak rekao da mu je jasno da plan nije njegova ideja, no da je njegova uloga svejedno bila nemoralna.