Obiđite piramide u Gizi, Veneciju i Taj Mahal iz svog doma

Svjetske destinacije nisu nikad bile bliže, jer sad se nalaze u vašem domu. S udobnog kauča i s laptopom u rukama posjetite ova svjetska čuda.


Iako su putovanja otkazana, a većina zemalja je zatvorila svoje granice, to ne znači da ne možete uživati u nevjerovatnim arheološkim i kulturnim spomenicima barem na određeni način, koji omogućava Google.

1. Piramide u Gizi

Piramide u Gizi ili Nekropola u Gizi u Egiptu spadaju među najpoznatije i najstarije građevine čovječanstva. Nalaze se u doline rijeke Nil, u blizini grada Giza. Jedino su od Sedam svjetskih čuda antike. Započnite obilazak!

2. Taj Mahal

Taj Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinuje elemente perzijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Godine 1983. Taj Mahal postao je UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine, a opisan je kao dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-djela svjetskog nasljeđa. Započnite obilazak!

3. Venecija

Venecija je jedan od najljepših gradova svijeta, te ujedno i grad dugogodišnje historije i turistički centar regije. Njenim kanalima godišnje prođu milioni turista, no ove 2020. su gradovi Italije kao i drugih država bili izuzeti od turista, stoga prošetajte kulturološki uzdignutim ulicama iz vašeg doma. Započnite obilazak!


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Ajla Bašić

Studentica sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svestrana osoba, a pored prava posebice se interesujem za književnost. Pišem, a moji radovi su nagrađivani, te objavljeni u nekoliko zbornika i časopisa. Zaljubljenik sam u svaki vid umjetnosti, a lično smatram da je "umjetnost - sve što nas okružuje".
X