Novoizabrani direktor Tarik Curić: Studentski centar Sarajevo je firma koja može zarađivati

Upravni odbor Studentskog centra Sarajevo imenovao je Tarika Curića za novog direktora ove institucije. Curić je izabran na mandatni period od četiri godine.


Foto: Tarik Curić
Foto: Tarik Curić

Konkursna procedura je provedena sredinom decembra. Na poziciju direktora se prijavilo deset kandidata, a na konkurs se ponovo prijavio i Emir Kadrić. Nakon 16 godina Emiru Kadriću završen je mandat “vječitog” direktora Studentskog centra Sarajevo.

U izjavi za Faktor.ba Kadrić je rekao da završava svoje direktorovanje, ali da ostaje raditi u Studentskom centru “neke sitne poslove”.

Pošteno i bez mrlje

– Mandat mi istječe krajem godine, a odmah u januaru funkciju preuzima novoimenovani direktor. Curiću ostavljam ustanovu koju sam 16 godina uredno vodio, pošteno i bez ijedne mrlje. Pod mojim rukovodstvom izvršavali smo uredno sve svoje obaveze prema studentima. Studentski centar je opstao i pored brojnih problema i nebrige društvene zajednice. Ostajem i dalje u ovoj ustanovi i radit ću poslove koje mi dodijele, jer nemam ništa protiv pošto je procedura izbora novog direktora urađena po zakonu, kazao je Kadrić.

Bivši direktor dodaje da Studentskom centru mnogi duguju, ali i oni drugima. Ističe da su kantoni dužni za participaciju smještaja studenata u Sarajevu oko 1,4 miliona maraka. Isto toliko je dužan i Studentski centar svojim dobavljačima i zaposlenima jednu plaću, zaključuje Kadrić.

Novoizabrani direktor Tarik Curić izjavio je za Faktor.ba da zna otprilike s kojim problemima će se sresti u Studentskom centru, ali da ima plan kako da unaprijedi poslovanje ove studentske institucije.

– Sve će se provjeriti u dogovoru sa Vladom KS, jer to je njihovo vlasništvo. Kao najbolji Univerzitet u BiH, imamo obavezu da osiguramo i najbolji studentski smještaj. Za dugove koje ima Studentski centar dogovorit ćemo se sa Poreznom upravom kako da to riješimo. Glavni posao će nam biti podizanje studentskog standarda. Malo košta, a mnogo će značiti studentima, kada otvorimo vešeraje i čitaonice, ovo jednostavno moraju imati. Studentski centar je firma koja ima perspektivu, poruka je novoizabranog direktora.

Budžet 13 miliona KM

Mnogi nisu znali, a to nam je otkrio Curić, da Studentski centar ima na desetke ugostiteljskih objekata i zbog toga je to ozbiljna firma koja može zarađivati.

– Još nemam tačnu informaciju, ali znam da je u vlasništvu Studentskog centra oko 40 ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo. Znam za objekat na Bijambarama, pa do svih fakulteta i škola rade kantine, a radimo i ketering. I zato je nazivam firmom jer njen godišnji budžet je oko 13 miliona maraka. Nedavno nam je vraćen na Vracama objekat gdje je bio Turski koledž i oni su nam ostavili sređen objekt, a sada mi to možemo izdavati pod zakup i vraćati od kirije dug Poreznoj upravi, zaključio je Curić.

(Faktor.ba)