Noćne more su zapravo dobre za vas

Uprkos tome što niko ne voli nasilne ili jezive snove, ovi prizori igraju veoma važnu ulogu u očuvanju mentalnog zdravlja, piše “Huffington Post”.


nocne more

Svima nama barem jednom u životu desilo se da sanjamo da padamo, da nas neko juri ili ubija, nakon čega se budimo u stanju panike i odahnemo kada shvatimo da se ništa od toga nije zaista dogodilo, prenosi Studentski život.

Kako novi video “The Good Side of Bad Dreams” objašnjava, noćne more mogu služiti kao neka vrsta emocionalnog oslobođenja, zahvaljujući kojem se smanjuje nivo svakodnevnog stresa i anksioznosti.

– Obično ono što nas najviše brine na javi nastavlja da nas brine i u snovima. Vaša podsvijest vaše apstraktne strahove pretvara u priče koje se javljaju kao noćne more, navodi se u videu.

Evo kako sve funkcioniše: Mozak strah pretvara u pamćenje u vidu noćne more. Ovo je korisno jer je mnogo lakše suočiti se sa memorijama koje predstavljaju nešto što se dogodilo u prošlosti, nego ‘maglovitom’ anksioznošću u vezi sa svijetom koji nas okružuje, navodi narator.

Tako da, ako spadate u onih 8 odsto osoba koje se s vremena na vreme suočavaju s košmarima, ne brinite zbog toga – to je samo način na koji vaš mozak ostavlja vaše strahove iza vas.

(STUDOMAT.ba)