Njemačka: Posao za još 300 njegovatelja iz BiH

Zapošljavanje medicinara iz BiH u Njemačkoj nastavlja se i u ovoj godini, a na rad u tu zemlju uskoro bi trebalo da ode još 300 njegovatelja.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Zapošljavanje medicinara iz BiH u Njemačkoj nastavlja se i u ovoj godini, a na rad u tu zemlju uskoro bi trebalo da ode još 300 njegovatelja.

Advertisements

Portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić je istakao da se na program za zapošljavanje kod poznatog poslodavca, kojeg kandidati sami traže, krajem februara prijavilo njih 341, prenosi Glas Srpske.

– Od ovog broja zaključeno je 247 ugovora, 72 kandidata su u proceduri, dok su za 22 kandidata došle odbijenice, kazao je Pupić i dodao da čitava procedura, odnosno zaključivanje ugovora, dobijanje radne dozvole i neophodne dokumentacije za odlazak traje dva do tri mjeseca.

Osim ovog, sprovodi se i drugi program zapošljavanja u Njemačkoj, koji se odvija uz učešće njemačke organizacije za međunarodnu saradnji GIZ, a putem javnih poziva.

Advertisements

Putem ovog programa do sada je nešto više od 50 ljudi zaključilo ugovore. Oba programa nastavljaju se i u ovoj godini. Pupić je rekao da najniža bruto plata njegovatelja u Njemačkoj iznosi 1.900 evra.

– Oni će se u početku voditi samo kao asistenti njegovatelja, a kasnije su obavezni da polože stručni ispit, poslije kojeg će im i zarada biti povećana, kazao je Pupić.

Savjet ministara BiH dao je saglasnost Agenciji da inicira razgovore o posredovanju u zapošljavanju državljana BiH i za druga zanimanja sa bijele liste deficitarnih stručnih zanimanja u Njemačkoj, a radi se o 54 zanimanja i to uglavnom iz oblasti mašinstva, elektrotehnike, elektronike i medicine, prenosi portal Buka.ba.

(buka.ba)