Njemačka lider Evrope sa najnižom stopom nezaposlenosti mladih

Dinamičnom ekonomijom i pozitivnim saldom vanjskotrgovinske razmjene Njemačka predstavlja lokomotivu evropske ekonomije, a lider je među zemljama Evropske unije i sa najnižom stopom nezaposlenosti mladih.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nezaposlenost populacije u životnoj dobi do 25 godine predstavlja veliki problem u mnogim evropskim zemljama i osam godina nakon globalne ekonomske krize izazvane bankrotom američke investicione banke Lehman Brothers.

Prema podacima Evropskog zavoda za statistiku (Eurostat) nezaposlenost mladih pred recesiju 2008. godine u Evropskoj uniji iznosila je 15,9 posto, a u martu ove godine ta stopa iznosi 19,1 posto.

Za razliku od većine evropskih zemalja, Njemačka je proteklih godina bilježila konstantno smanjenje nezaposlenosti mladih, te sa 10,4 posto iz 2008. godine došla u martu ove godine na stopu nezaposlenosti mladih od 6,9 posto.

Na drugom mjestu sa najmanjom stopom nezaposlenosti mladih su Holandija i Malta u kojima je 9,8 posto mladih bez posla.

Nezaposlenost mladih u Francuskoj 2008. godine iznosila je 19 posto, a u martu ove godine iznosi 24 posto, što pokazuje da se Francuska u tom segmentu još nije oporavila od krize.

U istom periodu je nezaposlenost mladih u Italiji porasla sa 21,2 na 36,7 posto, dok je u Španiji rasla sa 24,5 na 45,5 posto.

Najviša stopa nezaposlenosti mladih u Evropskoj uniji je u Grčkoj u kojoj je prošle godine nezaposleno bilo 51,9 posto mladih.

Slijede Španija sa 45,5 posto, Hrvatska sa 39 i Italija sa 36,7 posto.

(Klix.ba)