Nikada ne dosade: 10 jesenskih filmova idealnih uz dekicu i kokice

Imate li vi neki film koji možete uvijek pogledati bez obzira koliko puta ste ga već gledali?


eating popcorn and watching a movie at home

Osjećaje koji nas preplave kada drveće počinje gubiti svoje lišće, kada se mijenja čitava priroda i kada počinju neka nova razdoblja u našim životima uhvatili su i neki od najboljih filmova svih vremena.

Vikend popodne, uvečer ili bilo koja jesenja večer nakon dolaska s posla ili fakulteta idealna je za uranjanje u ove klasike, uz neizostavnu toplu dekicu i kokice. A ni vruća čokolada nije na odmet, zar ne?

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Posegnite za jednim od ovih nezaboravnih, čarobnih jesenskih filmova za svačiji ukus, prenosi zadovoljna.dnevnik.hr.

1. Kad je Harry sreo Sally

Jedan od najboljih filmova svih vremena, s nezamjenjivom Meg Ryan u glavnoj ulozi vodi nas kroz različita godišnja doba, no posebno mjesto pripada jeseni. Sjećate li se scene u kojoj Harry i Sally šeću njujorškim Central Parkom očaravajućih jesenskih paleta boja, poigravajući se lišćem?

2. Dobri Will Hunting

Američka drama koja je u zvijezde vinula Matta Damona i Bena Afflecka prati mladića iz Bostona, Willa Huntinga, koji se mora viđati s terapeutom, kojeg tumači Robin Williams, kako bi izbjegao kaznu.

Od njega uči o životu i samome sebi, a posebno upečatljiva scena između njih dvoje događa se na bostonskoj klupi u parku u samom srcu jeseni.

3. Legende o jeseni

Obitelj Ludlow živi u pustarama Montane i u filmu se prati njihov život od početka 20. stoljeća sve do 60-ih godina. Pukovniku Williamu Ludlowu ne dopada se način na koji vlada tretira Indijance i seli se zajedno sa svoja tri sina što dalje od američke vojske. Sinovi Alfred Samuel i Tristan nerazdvojni su tokom djetinjstva i jednog dana prijavljuju se, protiv očeve volje, kao dragovoljci u Prvom svjetskom ratu.

Jednog dana kada Samuel predstavi svoju buduću suprugu, Susannu, braća postaju suparnici.

Emotivni film koji već godinama gledamo zbog priče o ljubavi, obitelji, strasti, izdaji i nadi u kojem glume Anthony Hopkins, Brad Pitt, Aidan Quinn i Julia Ormond.

4. “To je velika bundeva, Charlie Brown”

Za one koji u srcu još njeguju dijete u sebi, ima li boljeg od slavnog Charlieja Browna u jesenjem izdanju? Nadomak mjesecu u kojem se obilježava Noć vještica i sve vrvi bundevama i jesenskim dekorom, ovaj je klasik iz 1966. pun pogodak, a oduševit će i najmlađe članove obitelji.

Skupljanje bundeva i valjanje po nepreglednim hrpama lišća ponovno će probuditi u vama uzbuđenje za onom zabavnom stranom jeseni.

5. Jesen u New Yorku

Kao što govori i sam naziv, ovaj nas film vodi u jedan od najuzbudljivijih gradova svijeta u njegovu jesenskom ruhu. Richard Gere i Winona Ryder dovoljan su razlog za gledanje ove ljubavne priče. Scene snimljene u Central Parku daju poseban pečat cijelom filmu, a ujedno i naznačuju tematiku filma. Naime, gasi se život jedne mlade djevojke.

6. Društvo mrtvih pjesnika

S početkom nove nastavne godine u elitnu školu stiže profesor Keating (Robin Williams), no već od prvog dana svojim učenicima daje do znanja da ih neće podučavati na klasičan način. On od njih zahtijeva da razmišljaju svojom glavom i bore se za svoja uvjerenja, mijenjajući tako brojne živote.

Radnja je smještena u jesen, a maestralna gluma ubraja Društvo mrtvih pjesnika ne samo među odlične jesenske filmove nego i među najbolje filmove svih vremena.

7. Problemi s Harryjem

Remek-djelo Alfreda Hitchcoka donos nam crnu komediju o lešu koje ne želi ostati pokopani. Ako ste ljubitelj horor-filmova i crne komedije, ovaj će vas film oduševiti. Jednako je tako impresivna i njegova scenografija.

Film je sniman u Vermontu, gdje je pitoreskna priroda oduševila redatelja. No kako je lišće opadalo brže nego što su stigli snimati film, navodno je naredio da se lišće zalijepi natrag na drvo za potpun ugođaj.

https://youtu.be/Msuulg7IB5s

8. Miris žene

Tokom produženog vikenda u sklopu Dana zahvalnosti mladi student zapošljava se kao asistent ratnom veteranu (Al Pacino), slijepom, bolesnom i nadasve iritantnom. No vikend pred njima donosi iznenađenja za obojicu, nove avanture i učenje o životu.

Scene jeseni ostavit će vas bez daha, a genijalna Pacinova gluma, za koju je primio Oscara, stavit će šlag na tortu.

9. Noć vještica

Pomalo drugačiji film na našoj listi jest klasični horor koji može biti odličan uvertira u već spomenutu Noć vještica. Za razliku od Charlieja Browna, ovdje nema slatkoće i skupljanja bundeva, no zato će u njemu uživati istinski ljubitelji horora.

Klasik iz 1978. prati Michaela Myersa, koji je na samu Noć vještica, tačno 15 godina nakon što je ubio svoju sestru, pobjegao iz psihijatrijske ustanove i vraća se u mali američki gradić kako bi ponovno počinio ubojstvo…

10. Imaš poštu

Popis završavamo kako smo i počeli, s Meg Ryan koja je u svojem zlatnom periodu oduševljavala svojim ulogama. Klasična ljubavna priča, toplina male knjižare koju protagonistica posjeduje i čarobna jesen u New Yorku recept su za film savršen za ove prohladne večeri.

Osim toga, jedna od najpoznatijih rečenica iz filma glasi:

 – Ne voliš li naprosto jesen u New Yorku? Dođe mi da kupim novi školski pribor. Poslao bih ti buket svježe našiljenih olovaka kada bih znao tvoju adresu.