Online učenje: Tri prednosti i tri mane ovog načina usvajanja znanja

Šta je to što nam online učenje donosi, a šta oduzima?


online ucenje

U današnje vrijeme, veliki dio procesa učenja smo prebacili na internet. Listanje stranica je zamijenio scroll na mišu, a podvlačenje markerima opcija Highlight Text u pdf-u, piše najstudent.com.

Sve je više fakulteta koji nude programe studiranja na daljinu, tako da danas to i nije neka nepoznanica, posebno u ovom periodu pandemije korona virusa kada su mnoge obrazovne institucije, a posebno fakulteti prešli na online način nastave.

Dakle, u doba karantina ili ne, šta je to što nam online učenje donosi, a šta oduzima? Kao uvijek, krećemo od prednosti.

Pidžama, hrana i terasa – tri najbolja druga

Kada izabereš opciju online učenja, automatski se pretplaćuješ na tri stvari:

  1. Mogu obući ŠTA želim.
  2. Mogu piti/jesti KADA želim.
  3. Mogu učiti GDJE želim.

Uopšte ne zvuči loše za početak!

Moje vrijeme, moja stvar

Sada ne postoje tačne satnice, predavanja od 8 ili pauze od 15 minuta u unaprijed određenim intervalima. Ne moraš da žuriš, u minut navijaš sat, gubiš vrijeme na spremanju, prijevozu i sličnom. Prosto rečeno, apsolutni si gazda svog vremena.

Sam diktiraš svoj tempo

Ukoliko ti je potrebno više vremena za razumijevanje neke lekcije ili ti je potrebno da nešto više puta preslušaš da bi zapamtio i zapisao, to je sada najmanji problem. Takođe, ukoliko si nešto već dobro savladao, jednostavno taj dio možeš preskočiti i uštediti vrijeme.

Sljedeće tri stavke će biti vezane za sve one aspekte studiranja koje ovim načinom učenja propuštate.

Nova prijateljstva, grupni radovi i učenja

Jedna od možda najvećih mana ovakvog načina studiranja, jeste to što ne biste imali svakodnevni kontakt sa drugim studentima. To znači da ćete vjerovatno ispustiti mnoge prilike da upoznate nove ljude, steknete neka divna prijateljstva. Takođe, jedna od velikih prednosti studiranja “uživo” jeste grupni rad.

U grupnom radu učite kako da argumentovano dajete i branite mišljenje, stičete nove ideje slušajući kako vaše kolege razmišljaju. Jednostavno, svemu što umijete i znate dajete novi nivo, jer ste izazvani da budete još kreativniji, još maštovitiji u idejama i prezentacinom vještinama. Uvijek je dobro okružiti se ljudima od kojih možete dosta naučiti!

Kontakti sa profesorima, gostujućim predavačima ili studentima koji dijele vaše ambicije

Velika prednost fakulteta jesu kontakti koje na njima stvarate, pogotovo kada su ti kontakti licem u lice. Vrlo često vaši profesori mogu biti vaše najbolje preporuke za posao. Takođe, imaćete priliku da uživo upoznate mnoge predavače i predstavnike kompanija sa kojima možete lako stupiti u kontakt, ili pronaći druge studente sa kojima možete zajedno raditi na razvoju neke biznis ideje i potencijalno vaše budućnosti.

Trema, šta je to?

Ono što predstavlja veliku manu online studiranja jeste “ušuškanost” koju njome dobijate. Svaki pritisak, znojenje dlanova, drhtanje glasa, bol u stomaku, svako blokiranje misli ili drhtanje nogavice, predstavljaju samo testove pod koje nas naš organizam stavlja. Ali dobrom vježbom, svaki, pa i ovaj test, se polaže.

Ono čemu nas fakultet uči jeste da budemo snalažljiviji i uverljiviji na usmenom odgovaranju, samouvjereniji i rječitiji dok prezentujemo i brži i skoncentrisaniji dok rješavamo testove. Zato, ukoliko želite da savladate ili unaprijedite ove vještine, online studiranje izostaje kao opcija.