Nikad nije kasno: Najstariji student u Italiji magistrirao u 99. godini života

U 99. godini života, Giuseppe Paterno ponovo se okitio titulom najstarijeg talijanskog diplomca.


Foto: Palermolive.it

Ovaj se djedica može pohvaliti tek stečenom magistarskom diplomom filozofskih znanosti sa Sveučilišta u Palermu, koja stiže nakon prvostupničke diplome koju je zaslužio prije dvije godine, piše Palermo Live.

Advertisements

I prije dvije godine, Giuseppe je bio najstariji među slavljenicima na svečanoj promociji, baš kao i sada.

 – Diplomirao je s ocjenom 110 cum laude, objavio je njegov sin, Ninni Paterno na Facebooku.

No, ni ovo čini se, nije dovoljno. Kako Paterno pojašnjava, nema odmora za njega jer planira napisati roman, koristeći svoju vjernu pisaću mašinu, na kojoj je pisao i sve fakultetske “zadaće”. Naslov romana bit će “Priča o dječacima s via Papireto, stogodišnje putovanje u Palermo”, a u tekst će uklopiti i dijelove svojih završnih radova s fakulteta, piše Mojfaks.

Advertisements

Giuseppe je rođen 1923. godine, u siromašnoj sicilijanskoj porodici, a uprkos velikoj ljubavi prema knjigama i učenju, nije imao mogućnosti studirati kao mladić.

Umjesto toga, služio je u mornarici tokom Drugog svjetskog rata kada je imao samo 20 godina, a nakon toga se zaposlio kao portir pa na željeznici.

Nakon ulaska u penziju, napokon se mogao posvetiti intelektualnom radu i učenju, koje mu i danas pričinja veliko zadovoljstvo.