Nezadovoljniji od ostatka populacije: Mladi s diplomom manje sretni od onih koji nikad nisu studirali

Čini se da fakultetska diploma ipak ne garantuje sreću i zadovoljstvo vlastitim životom.


frustrated 1613588420

Mladi koji nisu studirali češće tvrde da su sretni i zadovoljni svojim životom od onih koji su nedavno diplomirali, doznaje Ured za studente (Office for Students), a prenosi dnevnik.hr

Advertisements

Kako je njihovo istraživanje pokazalo, diplomci se češće od ostatka populacije osjećaju tjeskobno, a oni koji su studirali redovno najranijvija su skupina među studentima. Analiza dalje pokazuje da su najmanje sretni oni koji nisu uspjeli pronaći posao nakon diplome, no presjek populacije ipak je izrazio puno veće zadovoljstvo životom od bilo koje skupine mladih s diplomom.

Mislim da je to zato jer su nam oduvijek govorili da je visoko obrazovanje pravi put i da je iskustvo studiranja fantastično, ali realnost je takva da te diploma ne čini konkurentnijim na tržištu rada niti u kontekstu zapošljivosti, objašnjava Cassy Ndje, 23-godišnja diplomantica Sveučilišta Russell Group.

– Potrošiš sav taj vrijeme, energiju i novac daleko od kuće, a najčešće se nakon svega vratiš kući na poziciju s koje si i krenuo jer je ponuda poslova loša, tržište nekretnina nedostižno, a za putovanja nemaš novca osim ako nisi štedio godinama, kazala je Cassy, bivša studentica komunikologije za Metro.co.uk.

Izvješće koje se temelji na brojkama Agencije za statistiku visokog obrazovanja (Higher Education Statistics Agency) sugerira da se mladi s diplomom koji nakon promocije ne nađu posao osjećaju nezadovoljno i najmanje sretno, u usporedbi s vršnjacima, te smatraju da tijekom studija nisu napravili ništa korisno.

Advertisements

Tržište poslova jako je nezahvalno što se mladih s diplomom tiče. Moje iskustvo je takvo da sam se zbilja mučio pronaći posao relevantan za moju diplomu i razinu obrazovanja, što naravno dovodi do tjeskobe, govori jedan bivši student Sveučilišta u Sheffieldu.

No, čak i oni koji su završili redovni, preddiplomski sveučilišni studij i našli posao u 27.5% slučajeva osjećaju tjeskobu.

Mogu sa sigurnošću reći da sam sklon anksioznosti po prirodi, a protekla godina samo je naglasila te osjećaje. Opća briga o svijetu, egzistencijalne prijetnje zbog klimatskih promjena i nedostatka poslova i karijernih mogućnosti samo su neke od stvari koje mi ne daju spavati noću, govori 26-godišnji James Beeson koji je stekao diplomu iz politike, filozofije i ekonomije i pronašao stalni posao nakon studija.

U ovom je istraživanju o njihovoj dobrobiti i psihičkome stanju sudjelovalo više od 215 hiljada diplomaca s područja Velike Britanije, 15 mjeseci nakon što su stekli diplomu u akademskoj godini 2017./2018. Analizom su se usporedile brojke vezane uz dobrobit studenata s onima kojima raspolaže Ured za nacionalnu statistiku, a koji je krajem marta 2019. proveo svoje godišnje istraživanje populacije.