Za one koji pišu prvi put: Kako napisati kvalitetan članak?

Cilj članka je da pruži informacije o nekom događaju ili problemu od interesa na lokalnoj, državnoj ili međunarodnoj razini. Vi ste novinar ili u ulozi novinara, i kao takvi morate skicirati, napisati i objaviti svoj članak. Smislite priču, istražite i napišite članak o stvarnom događaju, istražite zadanu temu ili temu vezanu za nešto što upravo učite.


composing article on laptop

Napisati dobar članak nije lako kao što mislite, tu ima mnogo izazova čak i za iskusne novinare. Prije nego se odlučite napisati članak morate prikupiti dovoljno podataka, te istražiti pozadinu događaja. Ako ste u mogućnosti otiđite na mjesto događaja, zabilježite svoja opažanja i razgovarajte sa ljudima, piše Imep.ba.

Pokušajte dobiti odgovore na pitanja Ko? Šta? Gdje? Kada? Zašto? Kako? Koliko?

Da bi vaši članci bili kvalitetni i popularniji od drugih, uvijek se vodite određenim stvarima:

Privlačan naslov

Dobar naslov je ono što privlači čitatelja da uopće počne sa čitanjem članka. Ako vam je članak odličan, a naslov vam je loš, vrlo je vjerojatno da čitatelji neće ni doći do kvalitetnog sadržaja jer im naslov nije privlačan. Dobar naslov može pomoći i kada imate manje kvalitetan članak. Nekada je u naslovu dovoljno samo nekoliko riječi, nekada je potrebna cijela proširena rečenica da bi pogodili bit, no važno je da sve bude dobro koncipirano i jednostavno za pročitati, bez obzira na dužinu.

Držite se teme

Svaki članak mora imati svoj uvod, sadržaj i završetak. Svaka od tih cjelina je na svoj način posebna, no sve su podjednako važne. Uvod je dio koji čitatelja treba zainteresirati za temu i predstaviti osnovne okvire onoga o čemu će se pisati. Glavni dio članka je sadržaj koji obuhvata sve što je u članku potrebno reći. Svako ima svoj stil i način pisanja, no važno je paziti da ne odlutamo s teme i da sav sadržaj bude zanimljiv koliko je to moguće.

journalist 1613597949

Fotografije i ilustracije

Kvalitetna fotografija je ono što će natjerati čitatelja da otvori članak i pročita ga te da se osjeća dobro tokom čitanja.

Potaknite na konverzaciju

Da bi članak iza sebe ostavio traga nije ga dovoljno samo napisati i lijepo zapakirati fotografijama, već je potrebno da on bude prihvaćen od strane čitatelja. Zato kroz sami članak pokušajte dobiti reakciju čitatelja kasnije kroz komentare. Pitajte i tražite mišljenje čitatelja. Na taj način postižete dvije stvari, čitatelj će se više uključiti u raspravu i vaš članak dobiva na važnosti te je veća vjerojatnoća da će ga drugi primjetiti i uključiti se u raspravu.

Budite sami svoj čitatelj

Da bi shvatili onoga ko čita vaš članak pokušajte gledati očima čitatelja. Nakon što ste ga napisali i uredili pročitajte članak na glas. To će vam pomoći da uočite greške jer čitate sporije i na drugi način doživljavate ono što ste napisali.

U svakom slučaju, da bi napisali kvalitetan članak, potrebna nam je tema, inspiracija i malo volje. Kada imamo to troje ni rezultat ne bi trebao izostati.