Studentski domovi na Palama i u Foči: Za 85 maraka mjesečno 110 djevojaka dijeli pet tuš kabina [VIDEO]

Za loše uslove i dotrajale zgrade, vlagu u čitaonicama i nedovoljno hrane, studenti na Palama i Foči izdvajaju 85 maraka mjesečno. To je ono na šta se žale, traže smjenu direktora i useljenje u novoizgrađene domove, koji su već dugo - prazni.


Foto: N1
Foto: N1

U ovim dotrajalim zgradama starim preko 50 i 90 godina borave studenti. U ukupno četiri doma – tri na Palama, jedan u Foči. Nadomak njih, u gradu, prazni su novoizgrađeni domovi. Na Palama tri godine. U Foči pet. Studenti će u masovne proteste ukoliko ne usele do 20 marta. Jer kažu – u ovakav wc- više ne žele.

Advertisements

Ovako nam se otvaraju vrata, a ovako zatvaraju, objašnjavaju studenti.

– Problem još jeste ishrana koja je za nas – pa male su količine hrane. Kvalitet hrane je loš. Ne krivimo kuhare nego je hrana loša, otkriva student Miloš Dragović.

– Da ima malo više kupatila vjerovatno da bi bilo i bolje, dodaje Dragović.

Ni studenti nisu složni. Jednima je lošije, drugima bolje, ali svi bi – u nove domove. Jer… ovo su fotografije najneuslovnijeg doma od svih. Onog u Foči. Isljučivo ženskog. Doma za muškarce nema.

– Najveći problem je što imamo 110 djevojaka koje dijele 7 mokrih čvorova i 5 tuš kabina, te jednu veš mašinu. U prizemlju studentskog centra imamo jednu čitaonicu, međutim uslovi u toj čitaonici su nemogući za učenje, tvrdi Rajko Pavlović iz Saveza studenata u Foči.

– Izvršili smo rekonstrukciju kanalizacione mreže. Uložili smo u te tuđe objekte oko 15-20 hiljada maraka, međutim to se nikada ne može riješiti, smatra Dragan Bjelajac, direktor Studentskog centra Pale.

Advertisements

Studenti traže smjenu direktor studentskog centra. On pak misli da to želi i lokalna politika. Ne može bolje u odnosu na uslove, kaže nam. Od 2013. uložio je u četiri čitaonice, dvije TV sale, prostoriju za zabavu, novi internet klub… Ne bi nam rekao za nedavnu pojavu šuge u domu. Saznali smo to od studenata. Za to je, ispostavilo se kasnije, optužio studenta koji bolest nije na vrijeme prijavio.

– Napravio sam grešku što sam javno prozvao studenta koji je donio šugu u dom i tu grešku ću sa sobom odnijeti u grob, a napravio sam tu grešku jer taj dečko je i neka moja familija. Taj dečko mi je objasnio gdje je dobio skabijes i kako. I onda sam mu rekao da kaže. I svi su studenti bili tu, nikakva to tajna nije. Međutim mene su optužili da sam to zataškao, objašnjava direktor.

U dvije zgrade novog studentskog doma na Palama ima mjesta za oko 600 studenata. Zgrade su otvorene prije više od godinu dana. I od tada su prazne.

Prazan je i novoizgrađeni dom za oko 360 studenata u Foči. Gotovo bez argumenta – zašto. Čeka se na opremanje kuhinje. Iz ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske poručuju – svjesni smo nestrpljenja studenata, ali moramo ispoštovati zakonske rokove za opremanje.

U nastavku možete pogledati video prilog N1.

(N1)