Neka prespavate, a na drugima ste zbog društva: Sva predavanja koje ćete doživjeti na faksu

Studentski život je nekad glamurozan, nekad manje. Često se dogodi da zaista živimo život kao što je prikazan na američkim filmovima, ali većinu vremena zato ipak provodimo na faksu ili radeći stvari koje imaju veze s faksom.


lecture 1554799344

Jedna od glavnih stvari, koja nam uz seminare, parcijale i ispite zadaje najviše problema, su upravo odlasci na predavanja. Sad, svi se možemo složiti oko jedne stvari – postoje predavanja na kojima uživamo i vrlo rado odlazimo na faks kako bismo ih slušali, a postoje i ona na kojima se pojavljujemo samo zato što moramo.

Sva predavanja se daju svrstati u jednu od te dvije kategorije, no ustvari postoji više od samo dvije vrste predavanja, piše mojfaks.com.

Predavanja koja profesori uspiju oživjeti

Na svakom faksu, koliko god nas zanimalo to što smo upisali, uvijek postoji barem jedan predmet koji jednostavno mrzimo iz dubine duše. Vjerojatno se radi o nečemu što je totalno nebitno za vašu struku, ali tu je i morate ga proći. U takvim slučajevima, jednostavno se molite da ćete naići na nekog profesora koji toliko voli taj predmet, da nekim čudom uspijeva prenijeti tu ljubav i na vas. Daleko od toga da ćete sada taj predmet ludo zavoljeti (ali tko zna, možda baš i hoćete!), ali neće vam biti tolika muka doći na faks i sjediti tamo dok ne završi.

Predavanja koja prespavate

Većina studenata nije jutarnji tip, ne zato što su svi studenti lijeni, već zato što se nema vremena za spavanje, pa se kradu sati od sna, a samim time postaje i teže ustati se za jutarnja predavanja. Iz vlastitog iskustva, sva predavanja koja počinju prije 9:30 su jednostavno nehumana. Ako kojim slučajem uspijete ne prespavati alarm, doći ćete na predavanje kao mrtvo tijelo i otvorenih očiju prespavati cijelu stvar. Važno je samo da ne prespavate dio kad se morate potpisati!

Predavanja koja nisu obavezna

Definitivno omiljena vrsta predavanja. Kad dolazak nije obavezan, jako malen broj ljudi se pojavljuje na njima, ali upravo se u tome krije ljepota ovakvih predavanja. Nije potrebno da se pojavljujete baš svaki put na njima, ali ako ste ipak većinu puta prisutni, velika je vjerojatnost da će vas profesor primijetiti, a samim time to i cijeniti kada vam bude davao konačnu ocjenu. A i naravno, imate dovoljno prostora za manevriranje dolaska i nedolaska…

Predavanja koja su “obavezna”

Za razliku od prijašnjih, postoje predavanja na kojima se morate pojaviti, ali ustvari ne morate. To su ona blažena predavanja na kojima je dovoljno da vas netko potpiše i ne morate brinuti oko toga jeste li imali previše izostanaka ili ne. Ako vas baš pukne ili ako vas zapadne dobar profesor, pojavite se tu i tamo, no većinu vremena ipak si uzmete vrijeme za sebe, a pod to mislimo na dodatno vrijeme za učenje, naravno…

Predavanja na kojima ste duhovno odsutni

Ono što razlikuje jutarnja predavanja od ovih jest to što na ova predavanja ne dođete pospani, ali zahvaljujući ‘odličnom’ načinu predavanja, ubrzo postanete. Nema tog lijeka od kojeg biste mogli zaspati brže nego nakon što morate sjediti i slušati profesora koji sat i pol priča monotonim glasom. Još ako se pogodi da je neko ultra zanimljivo gradivo (a najčešće se radi o toj dobitnoj kombinaciji), nema toga što vas može spasiti od sna. Zato najčešće posežete za mobitelima, ali i nekim puno inovativnijim načinima zabavljanja, kao što je recimo rješavanje križaljki!

Predavanja na kojima se pojavljujete samo zbog društva

Dobro, možda je netačno reći samo zbog društva, zato što biste se mogli nalaziti s ljudima i van faksa, ali sigurno bi vam bilo puno teže dolaziti na faks da njih nema, a sigurno ne biste imali tako visok postotak dolaska. Radi se o predavanjima na kojima sebi možete dopustiti malo zezancije među ekipom, zato što profesor to tolerira. Neće vas istjerati iz sale ako se lupite smijati usred njegovog vrlo ozbiljnog predavanja, a vama se to često događa. Teško vam je šutjeti i uvijek se nečemu hihoćete, a pauze obavezno koristite za odlazak do najbližeg funkcionalnog aparata za kafu gdje naravno tračate svih i sve što se dogodilo u posljednjih 45 minuta koliko ste sjedili u sali.

Predavanja zbog kojih se sjetite zašto ste upisali faks

I naravno, šećer za kraj! Postoje predavanja koja vas podsjete na razloge zašto ste uopšte upisali baš taj faks. Šta vas je to oduševilo kod tog zanimanja. Zašto se želite i vi jednoga dana baviti time. Podsjeti vas na to da se zaista isplati trpjeti sva ova ostala predavanja, koja se ponekad čine nemogućima. Podsjeti vas na to da će se život u dva kvadrata s osobom koju jedva poznajete, jednom zaista isplatiti. Ovo su predavanja na kojima se pojavljujete svaki put, bilo da su obavezna ili ne. Predavanja na kojima vas zanima sam sadržaj predavanja, ali i profesor to tako dobro predaje da biste se zaljubili u predmet i da već niste zaljubljeni u njega od ranije. Sve u svemu, ovo je ono kako bi ustvari svako predavanje trebalo biti, no nažalost nije…

(STUDOMAT.ba)