Nastavljeni radovi na čišćenju Kampusa Univerziteta u Sarajevu

U proteklom periodu nastavljen je proces raščišćavanja zapadnog dijela Kampusa Univerziteta u Sarajevu, započet u augustu 2015. godine, kako bi se stekli preduvjeti za izgradnju planiranih objekata na ovom lokalitetu.


Foto: UNSA
Foto: UNSA

Kako je saopšteno, od 27. 6. do 11. 7. 2016. godine sa ove lokacije su odvezena 72 kamiona otpadnog materijala.

Advertisements

Radove je finansirala Općina Novo Sarajevo, a realizirani su zahvaljujući Federalnoj upravi civilne zaštite, Specijalnoj jedinici Štaba civilne zaštite Novo Sarajevo i KJKP “Rad”.

U utorak 12. 7. 2016. godine gospodin Nedžad Koldžo, načelnik općine Novo Sarajevo, i prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., rektor Univerziteta u Sarajevu, obišli su lokalitet u Kampusu na kojem se vrše radovi te razgovarali o nastavku aktivnosti na zahtjevnijim radovima, poput čišćenja prostora u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu u kojem se nalazi devastirani objekat predviđen za demoliciju, kao i rušenja devastiranih objekata.

Advertisements

Na lokaciji na kojoj se vrši čišćenje “Regulacionim planom” i “Master planom” predviđena je izgradnja Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kanton Sarajevo je obezbijedio sredstva iz kojih je urađen “Glavni projekat Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta”, koji je kasnije preprojektiran u kompleks u koji bi bili smješteni Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Farmaceutski fakultet i Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Realizacija ovog projekta bit će moguća tek kada se obezbijede neophodna finansijska sredstva.

U pripremi je projekat renoviranja objekta 3 u koji bi se mogli smjestiti Institut za historiju, Konfučijev institut, Centar za ljudska prava i službe koje se izmještaju iz objekata predviđenih za rušenje u sklopu radova na izgradnji Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, navodi se u saopštenju Službe za odnose s javnošću UNSA.

(STUDOMAT.ba)