NASA prihvatila projekat dječaka Dejana Lukića iz Bosanskog Broda

Po projektnom zadatku, Dejan ima obavezu da do maja 2020. izgradi “nano satelit” o svom trošku, koji će krajem istog mjeseca Nasa, lansirati u zemljinu orbitu.


dejan nasa

Osnovac Dejan Lukić, od svoje pete godine samostalno radi na kompjuteru. Sve je počelo od video igrica. Interesovanje za informatiku, fiziku i astronomiju probudili su mu majka i djed. Najdraže knjige su mu o radu i patentima Tomasa Edisona i Nikole Tesle. Projekat nano satelita, nova je dimenzija u njegovom mladom životu, prenosi mreza-mira.net.

Radi se o komunikacionom satetlitu, u niskoj zemljinoj orbiti. One je kjubset veličine, 10h10h10 centimetara. Napaja se pomoću solarnih panela. Odatle se pune baterije. On komunicira sa drugim satelitima u višoj orbiti. I te podatke vraća nazad na zemlju, kroz te druge satelite – rekao je Lukić.

Kada je prošao na izboru od 706 kandidata, situacija je postala ozbiljna.

Pa imao sam naravno malo sumnje, ali pored negativnih misli, imaju i one dobre. Koliko vas je učestvovalo u konkursu i koliko vas je prošlo? Pa bilo je 706 učesnika, a 36 je izabrano u dalji ciklus za lansiranje – rekao je Lukić.

Kada je u kući rekao da će na Nasin konrus, prijaviti projekat “Nano satelita”, nisu ga ozbiljno shvatali.

Јesmo na slatkim mukama, što se tiče finansija. Malo većim mukama. Dosta je narod pogrešno shvatio. Da je sve platila NASA. NASA je platila licencu, ali nije platila izradu samog satetlita. To je na nama – istakla je majka Dijana Ždranja.

Dejan živi s majkom, bakom i djedom Milenkom Ždranjom, koji je inače diplomirani inženjer elektrotehnike. Svi imaju novi izazov.

Morate taj satelit dignuti na 500 kilometara visine. To će raditi američka raketa flakon, kao sekundarni teret. Ne samo to, već i od ostalih kandidata i taj satelit, mora orbitirati oko planete određenom brzinom. Brzina je jako velika, oko kilometar u sekundi – dodaje Lukin deda Milenko Ždranja.

Dejan nema novca za ovakav poduhvat. Majka ne radi, a djed je profesor u srednjoj školi. Za projekat izgradnje “nano satelita” nije potrebna specijalna laboratorija, ali jeste novac. Svi, kaže načelnik Bosanskog Broda Ilija Јovičić, moraju imati sluha.

Zbog toga ćemo mi da vidimo šta je to potrebno da se ideja, koji je mlađani Lukić dostavio, šta treba da se materijalizuje i koji je to nivo i iznos potrebnih sredstava da se ono što je u programu napravi – naglasio je Јovičić.

Dejan Lukić, ima samo 13 godina. A njegov primjer je vjerovatno za nauk, mnogima od nas, da svako može dosanjati svoje snove, ako ih iskreno i s vjerom u uspjeh sanja.

(STUDOMAT.ba)