Najuži most na svijetu na kojem je zabranjen prolaz višima od 30 centimetara

„Samo veliki čovjek zastane da bi pomogao malim stvorenjima.“


najuzi most za vjeverice 600x340 1

Nakon drveta koje se opire svim pravilima, iz savezne države Washington u SAD-u stiže nam još jedan simpatičan detalj iz prirode.

Ovdje je ipak malo ruke umiješao i čovjek, no u dobru svrhu. Pozvali bismo vas da ga pređete, no ipak ćete ga moći samo gledati sa sigurne udaljenosti – najuži most na svijetu, prenosi punkufer.hr.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nutty Narrows most je koji čovjek ne može prijeći ni pješke ni prijevoznim sredstvom jer se radi o mostu za vjeverice.

najuzi most za vjeverice2

Prije nego je podignut, vjeverice su morale pretrčavati cestu u potrazi za hranom. Srećom, 1963. godine jedan je lokalac, Amos Peters, primijetio koliko je to opasno po njih, pa je odlučio podići viseći most preko široke ceste.

Kada je dovršen, 18 metara dugačak most pružio je krznatim životinjicama siguran put preko. Cijena gradnje ovog mosta koštala je svega 1000 dolara. Nije bilo potrebno dugo da prva vjeverica prijeđe most. Štaviše, počeli su svjedočiti prizorima vjeverica koje vode svoje mladunce preko, a usput „vježbaju“ i penjanje po užadi.

najuzi most za vjeverice skulptura

Mediji su bili oduševljeni, poprativši ovaj arhitektonski bombon naslovom: „Samo veliki čovjek zastane da bi pomogao malim stvorenjima.“

U međuvremenu su izgrađena još dva mosta za manje životinje. Peters je umro 1984. godine, a u spomen njemu i slatkoj ideji podignuta je drvena skulptura vjeverice pored mosta. Danas na njemu stoji transparent s ponosnim natpisom: „Nutty Narrows Most – Štiti vjeverice od 1963. godine“.