Najmanje upisanih studenata u posljednjih 10 godina: Čak 600 hiljada studenata manje na fakultetima u SAD-u

Unatoč renomeu 'Ivy League' američkih univerziteta te činjenici da su neki od fakulteta među najboljima i najkvalitetnijima na cijelome svijetu, upravo iz SAD-a stiže zabrinjavajuć podatak - interes za studiranjem među mladima opada.


College students teamwork stacking hands
Ilustracija: Envato

Službene brojke potvrđuju značajan pad broja upisanih studenata na američkim univerzitetima.

Advertisements

Najveći pad u posljednjih deset godina

Prema izvješću Nacionalnog studentskog istraživačkog centra Clearinghouse, broj studenata upisanih na američke fakultete u proljeće 2021. smanjio se za više od pola miliona u odnosu na prethodnu godinu, označavajući najveći pad u deset godina, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Ukupno upisani broj studenata u proljetnom roku smanjio se sa 17,5 miliona na 16,9 miliona, što je jednogodišnji pad od 3,5 posto ili 603 hiljade studenata, sedam puta gori od smanjenog intersa među mladima zabilježen godinu dana ranije, piše Insider.

Pad u broju upisanih studenata u potpunosti je rezerviran za preddiplomske studije, s padom od 4,9 posto ili 727 tisuća studenata. Suprotno tome, upis dodiplomskih studija porastao je za 4,6 posto, što iznosi više od 124 hiljade novih studenata na dodiplomskim programima, stoji na stranicama Nacionalnog istraživačkog centra.

Nakon proljeća 2011. godine, ovo je najsnažniji pad u broju novoupisanih studenata na američke fakultete. Drugi najveći pad dogodio se u jesen 2020. godine, kada je zabilježen pad od 2,5%.

Advertisements

Konačne procjene za proljetni upis potvrđuju ozbiljan utjecaj pandemije na studente i fakultete ove godine, rekao je Doug Shapiro, izvršni direktor NSCRC-a. – Koliko će trajati taj utjecaj, ovisit će o tome koliko će nestalih učenika, posebno na koledžima, biti u mogućnosti vratiti se u školu za sljedeću jesen, tvrdi.

Najveći pad broja upisa zabilježen je u Kaliforniji, New Yorku, Michiganu i Illinoisu. Samo je sedam država, uključujući New Hampshire i Utah, zabilježilo povećanje broja upisanih studenata.

U jesen 2020. upis brucoša smanjio se za 16%, budući da su se neki budući studenti odlučili za pauziranje godine, a ne za virtuelno učenje, izvijestio je Graham Rapier iz Insidera. Pad broja upisa i ostali troškovi povezani s pandemijom utjecali su na finansije mnogih univerziteta. Prošle godine Harvard je zabilježio pad prihoda za čak 138 miliona dolara.

S malim brojem slučajeva COVID-19 i velikim brojem cijepljenih studenata, mnogi američki fakulteti planiraju povratak u predavaonice i na kampuse najesen iako nije jasno hoće li se broj upisa povećati.