Kako učiti za ispite kada ste bolesni?

Evo nekoliko savjeta kako uspješno spremiti ispite uz prehladu ili gripu.


Close up of sick girl blowing her nose
Ilustracija: Envato

Svakom studentu se desilo barem jednom da u ono najgore doba spremanja ispita pokupi neki virus ili prehladu, i da mu dragocijeno vrijeme spremanja ispita bude narušeno.

Advertisements

Iako je biti bolestan uvijek peglativno, razboljeti se na kraju akademske godine može predstavljati veliki zastoj. Sigurno je reći da curenje nosa i visoka temperatura ne pomažu u produktivnosti. Ali ko kaže da se završni ispiti ne mogu položiti i sa gripom?

Pomodoro tehnika

Pomodoro tehnika sastoji se od rada u 4 serije po 25 minuta, s pauzom od 5 minuta između svake runde i dužom pauzom u rasponu od 15 do 30 minuta nakon 4 serije. Podjela Pomodora na 25/5/15 u potpunosti ovisi o vama. Mnogi ljudi prilagođavaju svoje Pomodoro vrijeme kako bi najbolje odgovarali njihovom tempu rada. Najvažniji aspekt je ta izmjena između srednjih radnih sesija i kratkih pauza zbog kojih ćete duže moći biti usredotočeni na zadatak.

Ono što Pomodoro tehniku čini savršenom za učenje dok ste bolesni jest to što se svaki zadatak prirodno dijeli na izvedive korake. U pauzama možete čak i drijemati 5 minuta, piše collegelife.co.

Pokrenite se

Da, primamljivo je ostati skriven u svojoj sobi okružen knjigama i /ili maramicama. Međutim, ponekad je upravo dah svježeg zraka potreban za dobivanje energije. Samo hodanje od 5 minuta (bonus bodovi ako je to tokom Pomodoro pauze) može vam pomoći da razbistrite glavu i potencijalno sinuse. Ako vam se ne ide van, uzmite malo vremena da se protegnete i opustite mišiće. Tjelovježba je sjajan način da vam krv poteče zbog čega ćete se osjećati bolje.

Advertisements

Popij malo vode

Voda pomaže u stvaranju sline i sluzi koje su vrlo korisne u borbi protiv grlobolje ili suhog nosa. Voda također pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Naše tijelo čine 60% vode, pa je nepotrebno reći da ona igra vitalnu ulogu u osnovnom održavanju našeg tijela. Bez obzira na tempo kojim ste odlučili studirati, morate ostati hidratizirani kako biste održali navedeni tempo i na kraju postali bolji.

Proaktivno učite

Kad ste bolesni, nemate slobodnog vremena pasivno unositi informacije i nadati se da ostaju. Započnite dijeljenjem svega što morate učiti na male ostvarive korake i redanjem po prioritetu. To će vam pomoći da prebrodite dan, a da se ne osjećate preplavljeno.

Napravite kartice i testirajte se na ključnim riječima. Umjesto da više puta čitate informacije, zapisujući ih, na drugačiji način se bavite materijalom. Organizujte grupni videopoziv na kojem ćete objasniti i predstaviti neke informacije svojim prijateljima. Opet, ovo je još jedan način bavljenja materijalom: ako možete dobro objasniti pojam, onda ga vjerojatno znate. Ne fokusirajte se toliko na učenje napamet koliko na kontekstualizirano razumijevanje.

Zdravi zalogaji

Učenje i biti bolestan su dvije fizički iscrpljujuće aktivnosti koje u kombinaciji imaju negativan učinak jedni na druge. Zajedno s vodom, hrana je ono što će vas provesti u last-minute sesiji bez pada. Zašto zdravo? Iako je primamljivo izjesti svoju iscrpljenost i stres, ipak se morate brinuti o sebi. Hrana je gorivo, pa će vam trebati najbolja vrsta ako planirate učiti kad ste bolesni.

Udobno se smjestite

Udobno okruženje može izazvati drijemanje, ali udobnost se uvijek isplati. Napravite si čaj, kafu ili vruću vodu, uzmite si dekicu i bilo koje tablete protiv bolova na kojima ste kako biste stvorili studiozno i ​​umirujuće okruženje. Dovoljno je teško učiti kad si bolestan. Ne treba to pogoršavati sjedeći 5 sati za loše osvijetljenim stolom ravno okružen praznim paketima maramica. Stvorite prostor kakav želite i tamo učite.