Najčešće greške koje pravimo dan prije ispita

Cijelonoćno učenje, predoziranje kofeinom i slične ekstremne metode spašavanja ispita u zadnji čas neće ostvariti očekivani rezultat. Kampanjci će, bez obzira na upozorenja, učiti u pet do dvanaest, ali i oni mogu sebi olakšati taj proces izbjegavajući neke od najčešćih grešaka koje pravimo dan prije ispita.


Nedovoljno sna

Advertisements

Tijelu je potrebno nekoliko dana da ujednači ritam spavanja i buđenja, stoga ne čekajte dan prije ispita kako biste se naspavali. Ukoliko ste navikli da kasno liježete, ne očekujte da ćete noć pred ispit otići ranije na spavanje i naspavati se prije sutrašnjeg “velikog dana”, zapravo bićete još umorniji! Potrebno vam je bar nedjelju dana da biste navikli organizam da ranije idete na spavanje i da ranije ustajete bez poteškoća. Također, potrebno vam je minimalno sedam sati sna da biste se odmorili nakon cijelodnevnog učenja.

Advertisements

Sedmosatno spavanje ne mogu zamijeniti kratki odmori tokom dana niti polusatne dremke prekidane alarmom. Iako mnogi imaju naviku da noć pred ispit ostanu budni, upravo je tu noć najvažnije iskoristiti za dobar san i odmor.