Najboljih 10 savjeta kako da učite pametnije, a ne više

Bolji rezultati znače veći izbor i više prilika. Zbog toga vam donosimo nekoliko novih savjeta za učenje i priliku da se dokažete na ispitima.


notebooks and books for studying on black table
Ilustracija: Envato

1. Ne propuštajte časove

„A“ učenici nikada ne propuštaju čas. Nikada ne propuštaju početak ili kraj časa, jer se tada često daju važne najave o ispitima i projektima. Ako otkrijete da tokom predavanja gubite koncentraciju, snimite ih na telefon ili običan diktafon i poslušajte kasnije.

2. Brzo i često pregledavajte svoje bilješke

Nakon predavanja ili sata, ponovo brzo pročitajte svoje bilješke. Pomaže u pohranjivanju podataka u vašu dugoročnu memoriju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

3. Vizuelno organizujte beleške

Pri ponovnom pisanju ključnih stavki sa predavanja, pokušajte upotrijebiti mapu uma, dijagram toka ili ključne elemente teme kodirati u boji. Zatim onda možete nakratko pogledati prije nego što krenete na ispit.

4. Planirajte unaprijed

Ostavite dovoljno vremena za zadatke i reviziju ispita. Na početku svakog semestra zapišite rokove i datume ispita na planeru i rasporedite svoje vrijeme za istraživanje, uređivanje i konačni pregled.

5. Objašnjavajte stvari drugima

Pomaže vam da razjasnite stvari u glavi ako pokušate usmeno objasniti svoje odgovore ljudima koji ne znaju mnogo o toj temi. Vaši roditelji i dosadna braća i sestre mogli bi biti korisni za ovo!

6. Okupite grupu za učenje

Još uvijek možete imati društveni život i studirati – okupite se sa prijateljima uz pizzu, podijelite ideje ili ispitujte jedni druge. Možda ćete dobiti novi pogled na temu ili smisliti bolji način pristupa zadatku. Online grupe mogu raditi na ovaj način također – iako cyber-pizza nije tako ukusna.

7. Ostanite pozitivni

Sve se svodi na stav. Budite entuzijastični oko vaših tema i koristite pozitivne afirmacije kako biste sebi rekli da ćete uspjeti i ispuniti svoje ciljeve.

8. Vjerujte svojim instinktima

Ako ste pod pritiskom na ispitu, nemojte preispitivati sebe. U većini slučajeva prvi odgovor na koji pomislite bit će pravi. Ako zaista niste sigurni, zapišite to i krenite dalje – uvijek se možete vratiti kasnije ako vam ostane vremena.

9. Testirajte svoje profesore

Postavljajte pitanja vašim profesorima prije ispita, pobrinite se da znate šta će biti na ispitu i kakvu vrstu pitanja trebate očekivati. Možda postoje neki primjeri koje možete isprobati prvo.

10. Nahranite svoj mozak i ostanite zdravi

Jedite dobro. Dobra hrana za mozak uključuje ribu, orahe, borovnice i jogurt. Dovoljno se naspavajte i planirajte neko aktivno vrijeme kako biste ostali u formi. Kisik također pomaže u pamćenju i koncentraciji, pa napravite pauzu i udahnite malo svježeg zraka. Mnogi ljudi imaju najbolje ideje dok nisu za radnim stolom, pa ako ste zaista zaglavili na riječima, izađite van i trčite po parku.