Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu predstavljena brojna turska jela

Turska kuhinja zasnovana je na filozofiji nultog otpada jer se u ovoj kuhinji koristi svaki komad hrane i ništa se ne baca.


fil fakultet
Foto: AA

U okviru globalne manifestacije Sedmice turske kuhinje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas su predstavljena brojna turska jela.

Sedmica turske kuhinje obilježava se širom svijeta od 21. do 27. maja i to pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove supruge Emine Erdogan.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Događaju na Filozofskom fakultetu prisustvovali su brojni studenti, profesori i predstavnici ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Edina Nurkić koja predaje na Odsjeku za turski jezik i književnost izjavila je da u okviru manifestacije Sedmice turske kuhinje organizuju brojne aktivnosti i programe.

– Jedna od tih aktivnosti je predstavljanje turske kuhinje zajedno sa studentima našeg odsjeka. Ovim aktivnostima predstavljamo i tursku kulturu. Znamo da je i za učenje turskog jezika važno poznavanje jedne kulture. Stoga je ova aktivnost vrlo važna i nadamo se da će postati tradicija u budućnosti, rekla je Nurkić.

Turska kuhinja predstavlja bogato kulturno i društveno naslijeđe koje odražava plodno tlo i klimatsku raznolikost koju Turska ima.

Turska kuhinja zasnovana je na filozofiji nultog otpada jer se u ovoj kuhinji koristi svaki komad hrane i ništa se ne baca. Trpeza, odnosno sofra i zajedničko jelo imaju posebno mjesto u turskoj kulturi.