Na današnji dan: Preminuo osnivač novinske kompanije po kom je nazvana najstarija svjetska agencija

Osnivač britanske novinske agencije Rojters, preminuo je na današnji dan. U svijetu je 2014. godine ova agencija zabilježena kao najprestižnija i djelotvorna u 94 države, te na čak 20 jezika.


Cn5mhuDUIAA ddo

 

Njegovo je pravo ime zapravo bilo Israel Josphat Beer, a zanimanjem nije bio ni pisac, ni novinar, ni urednik, nego – poduzetnik. Na mnogo je mjesta zabilježeno kako je on bio spreman baviti se bilo čime samo da bi uspio u životu. U banci svoga strica počeo je raditi kao pisar kad je imao samo 13 godina. Uvidjevši da bi bolje prolazio kad ne bi bio židovskog podrijetla – pokrstio se, te promijenio ime u Paul Reuter. Vidjevši “čudo tehnike”, telegraf, Reuter je počeo razmišljati kako bi ga upotrijebio i zaradio novac. Paul je u početku bio zaposlenik izdavačke kuće u Berlinu, a 1850. godine je izradio prototip novinskog servisa u Aachenu, uz pomoć električnog telegrafa i goluba pismonoše, prenoseći vijesti između Bruxellesa i Aachena.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tvrtku je osnovao 1861. godine, te je po njegovom imenu i nazvana Reuter. Tijekom svjetskih ratova Reuters je trpio pritiske britanske vlade kako bi služio nacionalnim interesima, ali je tvrtka tome doskočila tako što se proglasila privatnom kompanijom. Reuters je između ostalog, 1961. prenosio izgradnju berlinskog zida. Dionice tvrtke su ponuđene na burzi 1984. godine.

24651900 lthomsnreuters hbkhl

Reuters se 2008. godine spaja s tvrtkom Thomson te se formira jedna tvrtka pod imenom Thomson Reuters. 2014. godine objavljena je informacija kako je skoro svaki svjetski veliki medij pretplaćen na usluge koje pruža Reuters. Reuters svoje urede ima u oko 200 gradova u 94 države te proizvodi vijesti na 20 jezika.

(STUDOMAT.ba)