Na današnji dan rođen Dmitrij Ivanovič Mendeljejev – idejni tvorac Periodnog sistema elemenata

Na današnji dan prije 186 godina rodio se čuveni ruski hemičar i idejni tvorac Periodnog sistema elemenata – Dmitrij Ivanovič Mendeljejev.


Mendeljejev je rođen je 8. februara 1834. godine u Toboljsku kao najmlađe, sedamnaesto dete. Poslije smrti njegovog oca 1847. godine i požara u fabrici u kojoj je radila njegova majka, Dimitrij se sa porodicom se preselio u Sankt Petersburg, gdje je kasnije studirao pedagogiju i diplomirao 1855. godine. Nakon diplomiranja, studije je nastavio u inostranstvu. U Parizu je proučavao gasove, a na Univezitetu Heidelbergu sa Gustavom Robertom Kirhofom radio na usavršavanju spektroskopa.

Advertisements

U Rusiju se vratio 1863. godine i postao je profesor hemije na Tehnološkom institutu i na Univerzitetu u Sankt Peterburgu. Doktorirao je 1865. godine. Nakon što je uvidio da nema dovoljno kvalitetne literature iz oblasti hemije, odlučio je da napiše knjigu „Principi hemije“, što se kasnije ispostavilo kao veoma dobra odluka. Dok je pisao ovu knjigu primijetio je određeni obrazac koji se ponavljao između različitih grupa elemenata.

Advertisements
Portret Dmitrija Ivanovič Mendeljejeva, 1885. godina
(Tretjakovska galerija, Moskva)

Koristeći znanje o sastavu elemenata i njihovim fizičkim svojstvima izvršio je njihovo sortiranje. Ideju je predstavio Ruskom hemičarskom društvu 6. marta 1869. godine. Njegov projekat se zvao „Zavisnost između relativne atomske mase i svojstava elemenata“, a u njemu je objasnio da ako se elementi svrstaju po atomskoj masi daju jedan redoslijed u periodama. Iako je u početku imao veoma malo pristalica u međunarodnom naučnom društvu, nakon otkrića tri nova elementa, koja su pokazala osobine baš onakve kakve je predvidio, njegov rad je sve više bio prihvaćen. Njegov princip poslužio je kao ključ za otkrivanje skoro svih radioaktivnih elemenata sa velikim brojem izotopa. Svoj „Periodni sistem hemijskih elemenata“ predstavio je u Londonu 1889. godine.

Mendeljejev je preminuo 2. februara 1907. godine u Sankt Peterburgu. U njegovu čast je njegovim imenom nazvan radioaktivni element sa atomskim brojem 101 – mendeljevijum (Md).

Skulptura posvećena Mendeljejevu u Bratislavi, Slovačka

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!