“Mrtva trka”: Studenti medicine iz Tuzle o najtežem predmetu na fakultetu

Pitali smo studente medicine iz Tuzle koji je najteži predmet na fakultetu. Ovo su njihovi odgovori.


Sto je meni ovo trebalo

Svaki fakultet ima “onaj predmet” koji se smatra najtežim i za koji vrijedi priča da kada položiš taj ispit “završio si fakultet”.

Nedavno smo pisali o najtežem predmetu na pravnom fakultetu. Bez dvojbe, riječ je o predmetu Rimsko pravo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Mnogi studenti tvrde da je ovo najteži ispit na pravnom fakultetu

U narodu kruži priča da je na medicini najteža Anatomija. Sa tom činjenicom saglasan je i veliki broj studenata medicine, ali ima i onih koji smatraju drugačije.

 – Anatomija mi je bila ubjedljivo najteži predmet, naročito Neuroanatomija i centralni nervni sistem. Kompleksnost ljudskog mozga je fascinantna te mi je oduzelo dva mjeseca dok sam savladala samo ovaj dio anatomije, a to je samo jedna mala kap u moru gradiva koje je potrebno pripremiti, smatra studentica treće godine medicine.

Naime, studenti Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Tuzli ističu još jedan predmet kao trn u oku svakog studenta medicine. Riječ je o predmetu Fiziologija.

 – Anatomija jeste teška, ali tu je riječ o deskriptivnom predmetu. To znači da je samo bitno zapamtiti sliku iz atlasa i po sjećanju možete opisivati dio tijela o kojem govorite. Također na Katedri za anatomiju postoje i preparati, kosti i organi, tako da možete opisivati ono što vidite. Sa druge strane, Fiziologija je vrlo kompleksan predmet koji do u detalj opisuje kako naš organizam funkcioniše, čak na molekularnom nivou opisuje proces funkcionisanja organizma što ga čini vrlo složenim predmetom kojem se morate mnogo posvetiti, kazala je apsloventica ovog fakulteta.

Previše informacija

 – Nije problem sadržaj Fiziologije već količina gradiva, knjiga koja ima preko 1000 stranica plus dodatna literatura. Također, način ocjenjivanja je pretežno pismenim putem što sprječava studente da pokažu svoje znanje i dodatno komplikuje i otežava predmet, kaže bivša studentica pomenutog fakulteta.

Neki od studenata kao najteži predmet izdvojili su histologiju i biohemiju, ali ipak je “mrtva trka” između anatomije i fiziologije.

U nastavku pročitajte tekst koji govori o tome kako što lakše položiti ove teške predmete.

Savjeti za studente medicine: Top pet savjeta kako položiti anatomiju i fiziologiju