Prema naredbi suda u Sarajevu oduzet indeks Sebije Izetbegović

Prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu zbog predmeta koji se vodi povodom diplome Sebije Izetbegović, oduzet joj je indeks i dostavljen Tužilaštvu KS.


sebija izetbegovic diploma

– Realizirana je naredba Općinskog suda u Sarajevu, potvrdila je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Predmet Tužilaštva KS o validnosti diplome direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović pokrenut je još u septembru 2021. godine, a veći razvoj događaja dobila je u prethodnom periodu nakon novih informacija o stečenom akademskom zvanju i rada više akademskih komisija.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prvo je komisija Medicinskog univerziteta utvrđivala validnost sticanja diplome Izetbegović na tom fakultetu u Sarajevu, no oni nisu završili posao do kraja.

Potvrdili su da je validan papir koji je pisan rukom i bez pečata, a koji se odnosi na pobrojane ispite koje je Izetbegović navodno položila u Zagrebu na postidplomskom studiju. Tužilaštvo je krajem februara zbog toga zatražilo od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove zapisnike o inspekcijskom nadzoru na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na okolnosti sticanja diplome direktorice KCUS-a.

Senat Univerziteta je u međuvremenu formirao novu komisiju koja je utvrdila svoje činjenice te je donijela odluku o oduzimanju magistarskog zvanja Izetbegović. Nakon toga je i Tužilaštvo KS predložilo Općinskom sudu u Sarajevu da izda naredbu o izuzimanju indeksa što je danas i učinjeno, a indeks će biti deponovan u sudu.

Izetbegović je jučer kazala da će se odazvati pozivu suda i tužilaštva te da će odnijeti svoj indeks da ga provjere iako to ranije nije htjela učiniti iz straha da će nestati ili biti uništen. Kazala je i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i članova komisije koji su joj provjeravali diplomu na čelu sa dekanom Stomatološkog fakulteta Muhamedom Ajanovićem, no kako nezvanično saznajemo to još uvijek nije učinila.