Mozgalica: Koja će se šolja prva napuniti kafom?

Možete li vi riješiti ovu zagonetku?


mozgalica 4

Dobra zagonetka ponekad može nadmudriti i najbolje od nas. Za sve koji uživate u mozgalicama, donosimo vam jednu koja zbunjuje ljude na društvenim mrežama.

Najprije pogledajte ilustraciju. Postoje 4 šolje, svaka označena brojem. Kafa se sipa u epruvete lebdeći iznad 4 šolje. Koja će se šoljica prva napuniti kafom?

Prve 2 šolje imaju manje cijevi od druge 2, pa ste vjerovatno u iskušenju pomisliti da je redoslijed 4, 9, 7 i 5. Nažalost, to nije pravi odgovor.

mozgalica 1 1

Ovakve zagonetke obično zahtijevaju logičko razmišljanje ili vrlo dobro zapažanje. Možda ćete biti u iskušenju da mislite da bi odgovor bio da bi se sve šolje istovremeno napunile kafom. No ni to nije pravi odgovor.

mozgalica 3 1

Također biste mogli pretpostaviti da možda nema dovoljno kafe, što znači da neke, ako ne i sve šolje na kraju uopće ne dobiju kafu. Ali nigdje nije rečeno koliko kafe ima u posudi ili imamo rezervnu posudu sa kafom. Dakle, nemojte razmišljati na taj način. Kafe ima dovoljno za sve šolje.

Jeste li uspjeli pronaći rješenje? Koja će se šolja prvo napuniti kafom? Ukoliko niste pronašli odgovor, pogledajte na narednoj stranici…