Studentski recepti: Čokoladna pita

Ako vam se mozak "pregrije" od učenja, ovu čokoladnu pitu možete servirati sa slodoledom.


cokoladna pita

Sastojci:

  • 3/4 čaše brašna
  • 1/2 čaše šećera
  • 1/4 kašike soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1/3 čaše kakao praha
  • 50 g rastopljenog margarina
  • 1 jaje
  • 4 kašike mlijeka
  • 1 kašika ekstrakta vanilije

Za čokoladni sirup:

  • 1/2 čaše smeđeg šećera
  • 1/3 čaše kakao praha
  • 150 ml vode

Priprema:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, sol i kakao u prahu. Zatim dodajte margarin, jaje, mlijeko i vaniliju. Temeljito promiješajte, a zatim tijesto stavite u posudu u mikrovalnu pećnicu. Zdjela bi trebala biti visoka najmanje 5 cm.

Pomiješajte vodu, smeđi šećer i kakao u prahu. Stavite na vrh tijesta.
Zagrijte vodu 30 sekundi i pažljivo je izlijte na tijesto. Viljuškom okrenite tijesto kako bi voda procurila do dna posude.

Stavite u mikrovalnu pećnicu na jaku temperaturu na pet minuta. Najbolje poslužiti sa sladoledom. Uživajte!